Dan borbe protiv AIDS-a
0

Broj oboljelih od HIV-a u svijetu pada, u BiH u porastu

FENA
Broj oboljelih i umrlih od AIDS-a u svijetu pada, međutim u BiH je u porastu, rečeno je na konferenciji za novinare u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, održanoj u povodu Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.

"U 2010. godinu u svijetu je bilo 2,7 miliona novooboljelih, a od AIDS-a je umrlo 1,8 miliona ljudi. Kada čujemo ove brojke one su na prvi trenutak frapantne, ali kada se usporede s podacima ranijih godinama, onda se vidi da je broj oboljelih, novooboljelih i umrlih u padu", kazao je kantonalni ministar zdravstva Mladen Bošković.

No, za razliku od svijeta, broj oboljelih u BiH u laganom je porastu. Tako je u 2010. godini u BiH zabilježeno 26 novooboljelih (19 u Federaciji BiH, 7 u Republici Srpskoj), od čega dva slučaja u Hercegovačkom-neretvanskom kantonu.

Liječnici Ivo Curić, Nermin Avdić i Davor Pehar u svojim su izlaganjima ustvrdili kako su prevencija i edukacija najučinkovitiji vid borbe protiv AIDS-a, naglasivši potrebu obraćanja sve mlađim dobnim skupinama, s obzirom da sve mlađi uzrasti stupaju u seksualne odnose, a to se odnosi i na narkomaniju.

"Promotivne aktivnosti i prevencija bolesti je ono čemu treba težiti, jer je to najjeftiniji i najbolji način borbe protiv ove bolesti. Današnja medicina i farmaceutska industrija stavila nam je na raspolaganje dosta učinkovite lijekove, ali ti lijekovi samo zalječuju, odnosno stvaraju preduvjete za kvalitetniji život, ali čovjek nikad nije oslobođen od virusa", kazao je doktor Pehar.

Dr. Nermin Avdić podsjetio je da u Mostaru djeluju dva Centra za testiranje na zarazu virusom HIV-a, jedan u Federalnom zavodu za javno zdravstvo, a drugi u Županijskom zavodu za javno zdravstvo, gdje se svi građani mogu anonimno testirati.

Novinare je zanimao i slučaj ukrajinske prostitutke Elene Popik, čija je smrt od AIDS-a 2004. godine posijala paniku u Mostaru i okolici. Po riječima doktora Avdića, nakon tog slučaja centri za testiranje obavili su brojne testove građana, ali ni jedan od njih nije bio pozitivan na virus HIV-a.

Doktor Ivo Curić dodao je kako je epidemija HIV virusa donekle stavljena pod kontrolu te da bi prema nekim procjenama u razvijenim zemljama virus mogao nestati u sljedećih 50 do 100 godina.