BiH
0

Brod SAD-a USS RAMAGE u utorak će uploviti u Neum

FENA
Brod Sjedinjenih Američkih Država USS RAMAGE (DDG 61) raspoređen kao dio 2006/2007 udarne grupe nosača EISENHOWER po prvi put će posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

USS RAMAGE uplovit će u Neum u utorak 17. oktobra i zadržati se tokom cijele sedmice, najavljeno je danas iz Ambasade SAD-a u BiH.

Ova posjeta uključuje nekoliko događaja i susreta sa članovima posade RAMAGE, Ambasade SAD-a, predstavnika državnih i lokalnih vlasti BiH, kao i članova stranih diplomatskih misija u BiH.

U saopćenju se navodi da brodovi SAD-a često posjećuju luke tokom prekookeanskih plovidbi. Ove posjete promoviraju prijateljstvo, razumijevanje i saradnju između SAD-a i drugih zemalja. Pored toga, ovakve posjete predstavljaju značajno sredstvo za unapređivanje razumijevanja članova posade o regiji i njenim narodima, ali i priliku da se članovi posade odmore od svakodnevnog života na brodu.

USS RAMAGE, razarač iz klase Arleigh Burke, osposobljen je za simultano izvođenje različitih borbenih operacija. Zapovjednik USS RAMAGE je komandant James H. Dick.