BiH
0

Brlek: Nema razloga za uznemirenost zbog zemljotresa

FENA
Građani Zenice u strahu izašli pred zgrade (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Građani Zenice u strahu izašli pred zgrade (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je Operativni centar Kantonalne uprave Civilne zaštite Sarajevo izdao preventivno uputstvo za slučaj potresa, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kažu da građani Sarajeva nemaju razloga za uznemirenost.

"Niko ne može sa sigurnošću reći da neće biti većeg zemljotresa u Sarajevu, ali šanse za to su zaista minimalne", izjavio je za Fenu seizmolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Brlek.

Dodao je da je uvijek dobro biti upoznat o uputstvima za slučaj potresa, ali da za sada nema porebe za naročitim mjerama opreza.

U uputstvu Operativnog centra Kantonalne uprave Civilne zaštite Sarajevo građane podsjećaju da u slučaju potresa ne treba paničiti i da treba sačuvati prisebnost duha, sakriti se ispod stola i zaštititi oči rukama, a pored ostalog isključiti plin, vodu, struju, te uvijek imati bateriju, radio i određene zalihe hrane.

Ovo uputstvo izdato je nakon što je od subote kada se sat i 12 minuta iza ponoći dogodio prvi i najjači zemljotres jačine 4,6 stepeni po Richteru, na području Zenice registrirano je ukupno devet zemljotresa.