Porodice poginulih o Fikretu Abdiću
0

Brkić: U četiri dana izgubio sam dva brata na različitim stranama

Piše: Edita Gorinjac
Mezarje u kojem je zakopan Šefik Oraščanin
Mezarje u kojem je zakopan Šefik Oraščanin
Ratni zločinac Fikret Abdić, koji je u pulskom zatvoru odležao 10 godina i devet mjeseci, danas je izašao iz zatvora, a dočekalo ga je oko 3000 pristalica. Ratni zločin koji je počinio i koji je počinjen pod njegovom komandom Krajišnici nikada neće zaboraviti, pogotovo one porodice koje su zbog tog međubošnjačkog sukoba ostale bez svojih najmilijih, kako na jednoj, tako i na drugoj strani.

Mnoge porodice u Krajini su vijest o Abdićevoj slobodi dočekale s gorčinom u ustima, ali tješi ih to da je zločin koji je počinjen nazvan pravim imenom i da je zločinac odležao kaznu.

Ramiza Oraščanin: Samo mi znamo kako se nosimo s tim

U borbama između 5. korpusa Armije RBiH i Abdićevih paravojnih formacija ginulo se svaki dan. U Bosanskoj krajini gotovo da nema mezarja i šehitluka u kojima nisu zakopane žrtve ovih sukoba.

Među onima koji su poginuli boreći se na strani Armije RBiH i za BiH je i rahmetli Šefik Oraščanin, cijenjeni saborac i voljeni suprug, otac dvoje djece, Mirheta i Mersihe. Oraščanin je poginuo u julu 1994. godine u Pećigradu tokom žestokih borbi koje su se tih dana vodile između 5. korpusa i Abdićevih pristalica. Oraščanin je posthumno odlikovan najvišim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, a u trenutku pogibije je bio na čelu Izviđačko-diverzantske čete Faraoni 511. Slavne brdske brigade 5. korpusa.

"Znam da Abdić izlazi iz zatvora, čuli smo to na vijestima, kao i svi drugi. Čujem i da mu njegove pristalice spremaju doček. Nama koji smo izgubili svoje najmilije je teško zbog toga, teško je prihvatiti činjenicu da neko ko je posvađao narod na ovim prostorima izlazi iz zatvora i da će biti slobodan čovjek. Nama ostaje naša tuga i žal za našim muževima, očevima, braćom, samo mi znamo kako se nosimo i kako ćemo se nositi s tim. Nije ovo nimalo ugodan dan", rekla je za Sarajevo-x.com Ramiza Oraščanin, supruga rahmetli Šefika.

Međubošnjački sukob na prostoru Krajine često je dijelio i braću koja su ratovala na različitim stranama. Meho i Fikret Brkić iz Vrnograča kod Velike Kladuše su samo jedan od takvih primjera. Stariji brat Meho se borio na strani tzv. narodne odbrane, dok je Fikret bio pripadnik 5. korpusa. I jedan i drugi su poginuli u martu 1995. godine, Meho šestog, a Fikret 10. marta.

Bolna pitanja i sjećanja na prošlost

"Igrom slučaja, tokom sukoba je naša porodica otišla u izbjeglištvo na teritoriju pod kontrolom Abdićevih snaga. Moj mlađi brat Fikret je jedini ostao kod kuće, tako se desilo. Postao je pripadnik 5. korpusa Armije RBiH na čijoj se strani i borio, dok smo ja i Meho bili u narodnoj odbrani. Ja sam isto bio ranjen u borbama. Teško je sada i pričati o tome, tako se desilo i život ide dalje. Abdić je osuđen, odležao je zatvorsku kaznu i to je to. Teško mi je reći kako bih postupio da se vrijeme može vratiti, na čijoj bih strani bio. Bolna su to pitanja", rekao je za Sarajevo-x.com Samir Brkić, Mehin i Fikretov brat, te dodao da je Meho iza sebe ostavio suprugu i četvero djece.

Današnji izlazak Fikreta Abdića iz pulskog zatvora je probudio sjećanja na teške ratne dane, na dane kada su Krajišnici pucali jedni na druge, na događaje koji su i danas, a bit će još dugo, kamen spoticanja u suživotu na tim prostorima.

Kroz Abdićeve logore je prošlo oko 5.000 zatvorenika koji su mučeni, a neki i ubijani. Žrtava je bilo i na jednoj i na drugoj strani, nekada su se gledali preko nišana, a danas Krajišnici pokušavaju graditi nove mostove između sebe, pokušavajući oprostiti mržnju koju su imali jedni prema drugima i ne prenositi je na nova pokoljenja.