BiH
0

British Council domaćin Filipu Zariliju

Sarajevo-X
British Council domaćin je britanskom redatelju i profesoru Univerziteta u Exeteru, Filipu Zariliju. British Council u Bosni i Hercegovini i ove godine organizuje gostovanja renomiranih britanskih univerzitetskih predavača na BiH univerzitetima.

U toku prošle godine profesori Dr Oliver Leaman i Dr Farhan Ahmad Nizami, Direktor Centra za islamske studije Oxford, održali niz predavanja na sarajevskim fakultetima Političkih nauka, Filozofskom, Islamskih nauka te Franjevačkoj teologiji.

Tijelo koje vidi Aktiviranje i psihofizička svjesnost / Govor tijela u scenskoj umjetnosti Radionica s Filipom Zarilijem

  1. – 17. april 2005. (09:00-15:00)

Profesor Filip Zarili (Phillip B. Zarrilli) je u svijetu poznat po treningu glumaca kroz psihofizičke procese koji kombiniraju azijske meditativne i borilačke vještine, ali i kao režiser. Od 2000. profesor je Drame na univerzitetu Exeter. Prethodno je predavao na univerzitetima Wisconsin-Madison, U.C.L.A., Northwestern, N.Y.U i University of Surrey. Vodi privatni studio (Tyn-y-parc C.V.N. Kalari/Studio) u Walesu.

Njegov je rad izuzetno cijenjen zbog doprinosa uspostavljanju jedinstvenih veza između dvije vrlo različite discipline: borilačkih vještina i teatra, kroz elegantnu izvedbu poznatu u indijskoj kulturi kao Kathakali.

“Rad Phillipa Zarrillija je vanredno interdisciplinaran i multidimenzionalan, obogaćuje i scensku umjetnost i azijske studije ali i mnoge druge akademske discipline” (Susan Schwartz, Muhlenberg College, US).

Zarrilli je autor knjiga When the Body Becomes All Eyes: Paradigms, Pratices, and Discourses of Power, (Oxford University Press 1998; džepno izdanje 2000.), Kathakali Dance-Drama: Where Gods and Demons Come to Play (Routledge, 2000.). Ko-autor je knjige Indian Theatre: Traditions of Performance (Honolulu, 1990) i urednik Asian Martial Arts in Actor Training (Madison, 1993) i Acting Reconsidered: Theories and Pratices (Routledge, 1995.)

Zanimljivo je da je ova knjiga, koju London School of Speech and Drama koristi kao udžbenik, posvećena “Harisu Pašoviću i umjetnicima i građanima Bosne i Hercegovine”.

Zarrilli objavljuje u časopisima The Drama Review, Performance Research, Journal of Dramatic Theory and Criticism, Studies in Theatre and Performance.

Radionice je do sada vodio u okviru internacionalnih festivala u Seulu, Londonu, Amsterdamu i Dablinu, te u Poljskoj za Teatarsko udruženje i za Centar studija o Jiržiju Grotovskom. Njegove postavke Beketovih komada u Los Angelesu i u Austriji kritika je visoko ocijenila i višestruko su nagrađene.

Asistent profesora Zarrillija je njegov dugogodišnji saradnik Klaus Seevald, glumac, plesač i koreograf. Njegov dolazak omogućila je WUS Austrija.