BiH
4

Britanski pustolov: Mostar je prelijep, ljepši od Dubrovnika

Klix.ba
Mostar
Mostar
Britanski pustolov Jason Smart boravio je nedavno u Dubrovniku i Mostaru. Poredeći ljepote ovih dvaju gradova, ovaj 41-godišnji profesor dao je prednost biseru na Neretvi.

Smart je ispunio svoju misiju. Od 2006. godine, kad je počeo svoje putovanje po svijetu u Latviji, do 2013. obišao je 100 zemalja svijeta. Ove godine bio je u Mostaru sa svojim prijateljem Michaelom, u gradu koji ga je, kako je napisao na svom blogu, očarao.

"Mostar je bio prelijep, čak ljepši od Dubrovnika, prepun kamenih uličica izgrađenih u osmanskom periodu i kafana u kojima možete popiti tursku kafu iz fildžana", počinje Smart svoj tekst naslovljen "Ljepote i rane Mostara".

Ćevapi i Sarajevsko pivo

"U isto vrijeme", piše ovaj britanski pustolov, "čujete ezan sa minareta na jednoj i zvono crkve na drugoj strani. Ali, centralni dio Mostara je slavni Stari most".

Nadalje u svom tekstu Smart opisuje prelijepu građevinu koja se nadvija nad Neretvom i njegovog graditelja koji je pred sobom imao veoma težak posao.

"Onda smo ogladnili. Ja sam odlučio da idemo na ćevape. Michael se složio sa mnom", piše Smart kojem je ovo bilo prvi put da jede tradicionalno bosansko jelo. Nakon što im je konobar objasnio šta su ćevapi, Jason i Michael počeli su jesti.

"Bili su ukusni i mirisni. Luk sam ignorisao, a sve lijepo zalio Sarajevskim pivom", piše Britanac na svom blogu. Nakon toga susreli su se sa prosjacima kojima su dali nekoliko maraka. Smart onda opisuje ožiljke rana od proteklog rata, koje su još uvijek vidljive u ovom gradu na Neretvi.

"Naišli smo na groblje. Michael je stao pored table na kojoj piše Nersada Maksumić. Ona je rođena 1993. godine. Te iste godine je ukopana. Dijete nije dočekalo ni svoj prvi rođendan", piše Jason.

Nakon što su obišli rubne dijelove grada, odlučili su se vratiti u stari dio.

"Došli smo tačno u vrijeme kad se jedan muškarac spremao za skok sa Starog mosta. Ovo je tradicija koja datira još od 17. stoljeća. Muškarac, u svojim 30-im godinama, na sebi je imao kupaće odijelo. Posipao se vodom kako bi se što bolje pripremio za ono što ga čeka ispod", navodi Smart na svom blogu.

Pitanja bez odgovora

Nakon toga, popeli su se na minaret Mehmed Koski-pašine džamije, odakle su imali još ljepši pogled na stari dio grada.

"Navečer smo sjeli u hotelski bar i počeli razgovor sa konobarom o danu kada je srušen most. 'Bio je to veoma, veoma tužan dan. Dugo vremena nakon rata pokušavao sam zaboraviti ono što se desilo. Moja supruga također. Nikad ne razgovaramo o ratu', kazao nam je konobar", stoji u blogu.

"Onda je Michael zatvorio knjigu ispred sebe i gledao u konobara. 'Na početku rata, dobili smo sina. Hrvatski vojnici su dolazili u muslimanske kuće i izvodili ljude, uglavnom muškarce. Mi smo bili na istočnoj strani, ali 15 mojih prijatelja, koji su bili na zapadnoj, su ubijeni", navodi Smart između ostalog.

"Nisam znao šta da kažem. Čovjek je gledao u nas. 'Ali, ne mrzim Hrvate. Samo bih volio da prihvate da su Bosanci, kao i mi', kazao nam je prije nego je otišao za šank.

"Htio sam mu postaviti mnogo pitanja. Gdje mu je sin? Kako je bilo živjeti u gradu pod napadima? Da li se on borio protiv Hrvata? Kako se osjećao nakon gubitka prijatelja? Kako su sve to izdržavali? Kako su uopšte preživljavali? Ali se nisam usuđivao. Te noći otišli smo u sobe, spakovali se i ujutro napustili grad", napisao je britanski avanturista Jason Smart na svom blogu.

On je do sada napisao osam knjiga. Jedna od njih nosi naslov "Balkanska odiseja", u njoj je opisao svoje putovanje po zemljama bivše Jugoslavije.