BiH
0

Britanski princ Charles posjetio Mostar

NINA
Da je ceremonija otvaranja Starog mosta pobudila veliku svjetsku pažnju dokazuje i dolazak britanskog princa Charlesa u Mostar.

Princ je avionom došao do Splita, a negdje oko 14.45 minuta helikopter princa Charlesa spustio se u Mostar. Prema protokolu, princ se uputio na terasu restorana Labirint, gdje su bile i ostale svjetske delegacije. Potom je prešao Stari most, obišao podrume i kule te staru jezgru grada. Nije krio svoje oduševljenje Mostom.

Jako se zanimao za projekt obnove. Arhitekt Amir Pašić, koji je inače princa upoznao s načinom gradnje i obnove stare jezgre grada, ostao je iznenađen detaljima koji su interesirali princa.

Interesirali su ga svi detalji, primjerice koliko je postotaka kamena u Mostu iskorišteno, kako je kamen spajan. Zanimao se o historiji Starog mosta i kako najbolje iskoristiti to što je napravljeno. Princa su također jako zanimali i planovi za budućnost.

U sklopu svoga posjeta Mostaru princ Charles obišao je i Staru gimnaziju Mostar gdje su ga pozdravili kantonalni ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Jago Musa te direktor Gimnazije Dinko Miličević. I za ovaj objekt princ je pokazao veliko zanimanje.

Nakon što su mu predočeni planovi za budućnost te škole, proširenje i stvaranje većeg kompleksa te edukativni program koji su mu prezentirali predstavnici OESS-a, princ se susreo i razgovarao s učenicima Gimnazije Mostar. Kako doznajemo, razlog njegove posjete Gimnaziji Mostar je kampanja članica evropske zajednice kako bi se u Mostaru napravila jedna evropska škola.