BiH
0

Britanski novinar o traganju za Ratkom Mladićem

NINA
Tom Walker, novinar londonskog Sunday Timesa, potvrdio je da ima potvrdu iz Vlade Srbije i diplomatskih izvora da su u toku pregovori Ratka Mladića sa srpskim vlastima o dobrovoljnoj predaji Tribunalu u Haagu.

Walker je za beogradski dnevnik Blic od petka istaknuo da su u pregovore "uključeni dijelovi pojedinih obavještajnih službi, prije svega ruske, a moguće je i američke", i dodao da se može reći da su dijelovi Vlade u toku s tim pregovorima.

Britanski novinar je, također, rekao da je informacije dobio od izvora bliskih srpskim poslovnim ljudima koji imaju poslovne interese u Londonu, a kojima ide u prilog predaja bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske.

Mladića je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu optužio za ratne zločine i genocid tokom rata u Bosni i Hercegovini tokom prve polovine 1990.

“Teško je reći hoće li se on (Mladić) naći u Haagu do desete godišnjice masakra u Srebrenici ili je možda realnije očekivati da to bude u augustu ili nešto kasnije. Rokovi za predaju su fleksibilni”, mišljenja je Walker.

Walker je istaknuo kako njegovi izvori tvrde da Mladić ima vješto pripremljenu mrežu kuća za skrivanje po cijeloj Srbiji i BiH.

Radi se o podršci mreže starih časnika jugoslavenske vojske koja je dobro pripremljena, smatra Walker