Na prijedlog Ashdowna
0

Britanski Dom lordova raspravljao o BiH

FENA
Paddy Ashdown
Paddy Ashdown
Britanski parlament nedavno je diskutovao o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, bazirajući debatu na zaključcima Nacionalnog izvještaja o humanom razvoju "Veze među nama: društveni kapital u BiH", saopćeno je danas iz Razvojnog programa UN-a (UNDP).

Ovu diskusiju u Domu lordova započeo je lord Paddy Ashdown pitanjem upućenom britanskoj vladi o procjeni trenutne situacije u BiH.

Tokom debate, laburist lord Grenfell zagovarao je da je jedan od osnovnih problema u Bosni i Hercegovini kreiranje socijalne kohezije. Tom prilikom je izjavio da je njegovu pažnju privukao izvještaj UNDP-a o humanom razvoju.

Prema lordu Grenfellu ovaj izvještaj naglašava poteškoće u kreiranju društvene kohezije u zemlji kojom vladaju porodične veze koje su toliko jak element u društvu da vode ka kronizmu i klijentelizmu kao i drugim društvenim poteškoćama.

On je pozvao vladu da pažljivo prouči ovaj izuzetno kvalitetan i analitičan izvještaj koji predlaže načine kako bismo mogli pomoći u prevazilaženju problema.

Baronica Kinnock od Holyheada, ministrica vanjskih poslova, uime vlade dala je obećanje lordu Grenfellu da će se izvještaj uzeti u obzir kao jedan od parametara za doprinošenje većoj društvenoj koheziji u Bosni i Hercegovini.