BiH
107

Britanski ambasador odgovorio Dodiku: Nisam promijenio mišljenje, referendum je antiustavan

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Edward Ferguson, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, odgovorio je na otvoreno pismo koje mu je uputio gospodin Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

"Uvijek sam prihvatao da Republika Srpska ima zakonsko pravo da održava referendume o pitanjima koja su u sklopu njenih nadležnosti kao entiteta i u skladu sa Ustavom BiH. Ali, obrazloženje koje je pratilo odluku Narodne skupštine RS vrlo jasno pokazuje da predloženi referendum o Danu Republike Srpske predstavlja izazov zakonskom autoritetu odluka Ustavnog suda BiH", rekao je Ferguson.

Ferguson je napomenuo da prema Dejtonskom sporazumu odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće.

"To je osnov po kome je Ujedinjeno Kraljevstvo izrazilo zabrinutost po pitanju referenduma, zajedno sa Visokim predstavnikom i drugim međunarodnim partnerima. Politička retorika koja se čuje sa svih strana zadnjih dana ne doprinosi ničemu. Nadamo se da će se ove zabrinutosti moći otkloniti putem mirnog i konstruktivnog dijaloga", napisao je Ferguson.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo ambasadoru Velike Britanije u BiH Edvardu Fergusonu u kojem je upitao ovog diplomatu pod čijim pritiskom je promijenio mišljenje o održavanju referenduma u Srpskoj i kako je moguće da narod njegove države može da koristi referendum kao vrhovno demokratsko sredstvo, a građani Republike Srpske ne mogu. "Sa velikim iznenađenjem sam pročitao Vašu reakciju na najavu održavanja referenduma o Danu Republike Srpske. Ne tako davno, u razgovoru sa mnom, niste tako razmišljali. Tada Vam ni naše pravo da održimo referendum, niti pitanje koje će biti postavljeno nisu bili ni protivustavni ni antidejtonski čin, niti ste smatrali da je to nebitno političko pitanje", naglasio je predsjednik Srpske u pismu upućenom Fergusonu. Dodik je naveo da je, sa druge strane, Ferguson ambasador države koja je, ne tako davno, promovisala pravo građana da se o važnim nacionalnim pitanjima izjašnjava na referendumu.