BiH
601

Britanska princeza Anne stigla u Srebrenicu kako bi se poklonila žrtvama

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Britanska princeza Anne Elizabeth Alice Louise stigla je u Srebrenicu gdje će prisustvovati 20. godišnji obilježavanja genocida te ukopu i dženazi 136 žrtava ovog stravičnog zločina.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Kraljevska princeza Anna je drugo dijete i jedina kćerka britanske kraljice Elizabete i njenog supruga, vojvode od Edinburgha. Riječ je o mlađoj sestri princa Charlesa. Titulu Kraljevske princeze dobila je 1987. i ona je sedma nositeljica tog naslova u historiji Velike Britanije.

Od 1981. godine obavlja funkciju kancelarke Londonskog univerziteta koju je naslijedila do svoje nane, kraljice Elizabeth. Princeza Anne je osnivač i mecena velikog broja dobrotvornih i sportskih udruženja. Sveukupno, princeza Anne snosi više dužnosti i obaveza nego ijedan drugi član kraljevske porodice.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Riječ je o velikoj humanitarki koja vodi ili sponzoriše oko 340 organizacija. Od 1970. godine je predsjednica Save the Children u Velikoj Britaniji i provodi značajan dio vremena posjećujući projekte Save the Children u inozemstvu i u Velikoj Britaniji. Pokrovitelj je i udruženja "Riders for Health" koja pruža zdravstvenu skrb u ruralnim područjima Afrike.

Princeza Anne je zvanična predstavnica delegacije Velike Britanije u Srebrenici.