Sarajevo
0

Britanska ministrica posjetila ICMP

FENA
Britanska ministrica za međunarodnu odbranu i sigurnost baronesa Ann Taylor je tokom svoje dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini danas posjetila i Međunarodnu komisiju za nestale osobe (ICMP).

Baronesa Taylor je izjavila kako Međunarodna komisija za nestale osobe ima jednu od ključnih uloga u identifikaciji nestalih osoba, radu koji značajno doprinosi rješenju konflikta i liječenju rana iz prošlosti.

"Samo u Bosni i Hercegovini njihov rad je doveo do identifikacije 12 hiljada nestalih osoba. Tehnologija zasnovana na DNK analizama, prvi put primijenjena u Bosni i Hercegovini, sada se primjenjuje širom svijeta na slučajevima identifikacije nestalih osoba", kazala je ministrica Taylor.

Britanska vlada snažno podržava rad Međunarodne komisije za nestale, kako u Bosni i Hercegovini tako i širom svijeta, doddala je.

Britanska vlada odvojila je programska sredstva od više od dva miliona funti za podršku radu Međunarodne komisije za nestale na području Balkana od 2000. do 2009. godine, navodi se u saopćenju Britanske ambasade u BiH.