BiH
447

Britanija u Rezoluciji o Srebrenici sugerira izučavanje genocida u školama širom svijeta

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Rezolucija o Srebrenici, koju je u Vijeću sigurnosti UN pripremila Velika Britanija, predviđa da djeca ubuduće u školama uče o genocidu, pišu beogradski mediji pozivajući se na diplomatske izvore.

Dokument koji je pripremila Velika Britanija, prema pisanju beogradskog lista Blic, ima ukupno 13 tačaka, a u devetoj tački je upućen apel svim državama u svijetu da učenje o genocidu uvrste u nastavne programe.

"Apelira se na sve države (u svijetu) da razvijaju obrazovne programe koji će usaditi u buduće generacije lekcije koje su naučili iz prošlih genocida“, navedeno je u 9. tački britanske deklaracije o genocidu u Srebrenici.

Srbijanski ministar vanjskih poslova potvrdio je da je misija Velike Britanije u UN dostavila Srbiji nacrt rezolucije.

U preambuli stoji tvrdnja da su "desetine hiljada žena i djevojaka, ljudi i dječaka bile žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH, uključujući Srebrenicu“, piše Blic.

U tekstu, također, nigdje nisu spomenute ni Srbija ni Republika Srpska, ali se rezolucija poziva na presude u Haagu u kojima se govori o genocidnom aktu u Srebrenici koji su počinile snage Republike Srpske.

Prema navodima Blica rezolucija sadrži formulacije poput "najoštrije se osuđuje genocid u Srebrenici“ i "osuđuje se svako negiranje genocida“.

Šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić izjavio je u povodu nactra rezolucije o Srebrenici da će “Srbija pažljivo razmotriti i rukovoditi se nacionalnimi državnim interesima, ne dovodeći u sumnju opredjeljenje za kažnjavanje ratnih zločina”.

Dačić je najavio da će od utorka će početi konzultacije s ostalim članicama VS UN o rezoluciji, čiji će konačni tekst biti razmatran 7. jula na sjednici VS UN.