David Lidington u posjeti BiH
0

Britanija snažno podržava reforme u BiH na putu ka EU

FENA
David Lidington
David Lidington
Ministar za evropska pitanja pri Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije David Lidington boravit će u posjeti Bosni i Hercegovini 7. i 8. juna kako bi poveo razgovore o napretku Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), najavljeno je iz Britanske ambasade u BiH.

"Vlada Velike Britanije je snažno predana pružanju podrške vladi Bosne i Hercegovine u reformama neophodnim za članstvo u EU i prosperitetnu budućnost", rekao je ministar Lidington uoči posjete BiH.

Govoreći o planu posjete ministar za evropska pitanja rekao je da je britanska vlada razočarana sporim tempom formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini.

Ocijenio je da je svaki mjesec odgađanja protraćen mjesec u smislu napretka u procesu reformi, te da povećava rizik da će Bosna i Hercegovina još više zaostati za svojim susjedima na putu ka EU.

"Mi želimo vidjeti učinkovite vlasti što prije formirane, koje će imati kapacitet i političku spremnost da rade na reformama vezanim za EU. Nadamo se da će se politički lideri u BiH usredočiti na ovaj cilj, kao i na dijalog i pregovore potrebne za njegovo ostvarenje", poručio je Lidington.

Uz uvjerenje da najefikasniji način za napredak leži u konstruktivnom dijalogu, izrazio je nadu da će se to vidjeti u narednim sedmicama, uz opasku kako je to nešto što planira reći na svojim sastancima sa bh. zvaničnicima.

Tokom posjete, ministar za evropska pitanja sastat će se sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ministrom vanjskih poslova, Kolegijem Predstavničkog doma Parlamenta BiH, visokim predstavnikom/specijalnim predstavnikom za EU i glavnim zamjenikom visokog predstavnika, predstavnicima NVO-sektora i mladim liderima u Bosni i Hercegovini, kako bi sa njima razgovarao o progresu BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Ministar će posjetiti i Međunarodnu komisiju za nestale osobe (ICMP) gdje će se lično uvjeriti u fantastičan rad ICMP-a u pružanju podrške procesima međunarodne i regionalne pravde.

Bit će to prva zvanična posjeta ministra Lidingtona nakon preuzimanja dužnosti u maju 2010. godine.