Igor Radojičić
0

"Brisel uvažava i razumije stavove Republike Srpske"

SRNA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić očekuje da će većina u parlamentu prihvatiti prijedlog predsjednika RS Milorada Dodika o stavljanju van snage odluke o referendumu, čime će biti data šansa strukturalnom dijalogu sa EU o korjenitoj reformi pravosuđa BiH.

"I Evropa i RS insistiraju na dogovoru, koji su postigli visoki predstavnik EU Chaterine Ashton i predsjednik RS-a Milorad Dodik, a posebno nas raduje činjenica da Brisel u potpunosti uvažava i razumije stavove RS-a", rekao je Radojičić za sutrašnje izdanje "Večernjih novosti".

On je istakao da RS tokom predstojećih pregovora sa Briselom ima kratkoročne i dugoročne ciljeve. "Prvi se tiču ubrzanog podizanja kvaliteta i efektivnosti u radu domaćeg pravosuđa, a drugi zahtjevaju korjenite izmjene ukupnog sistema zakonodavstva i funkcionisanja pravosudnih institucija", naglasio je predsjednik parlamenta RS-a.

Govoreći o formiranju vlasti u BiH, Radojičić, koji je i potpredsjednik SNSD-a, kaže da sada, nakon što je izabrano rukovodstvo parlamenta BiH, Predsjedništvo BiH ima zakonsku obavezu da počne konsultacije sa političkim partijama o formiranju skupštinske većine i imenovanju mandatara. "Ako bi došlo do eventualnog preglasavanja srpskog člana Predsjedništva, to bi blokiralo formiranje vlasti i izazvalo još veću krizu", upozorio je Radojičić.

On je ponovio da će SNSD, u skladu sa sporazumom sa SDS, tražiti da, po principu rotacije, na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dođe neko iz hrvatskog bloka. "Takođe, tražićemo i Ministarstvo inostranih poslova. Kad je riječ o političkom programu, zahtjevaćemo dogovor o popisu stanovništva, državnoj pomoći, primjeni odluke 'Sejdić i Finci', zapravo, svim pitanjima čije rješavanje je uslov zemlje na evropskom putu", istakao je Radojičić. 

Na pitanje koja je politička kombinacija u BiH u ovom trenutku moguća, potpredsjednik SNSD-a kaže da je najoptimalnije da vladajuću koaliciju u parlamentu BiH formiraju tri bloka - SNSD-SDS, dva HDZ i SDP-SDA, uz mogućnost podrške i nekih manjih partija. "Međutim, ako se u tom procesu ne budu poštovali zahtjevi RS-a, Vijeće ministara će se teško formirati", dodao je Radojičić.