BiH
0

Brisel: Špirić razgovarao s Doris Pack i Javierom Solanom

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Nikola Špirić razgovarao je danas u Briselu sa šeficom delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pack, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara.

Doris Pack je obavijestila predsjedavajućeg Špirića o svom izvještaju o stanju u Bosni i Hercegovini koji bi uskoro trebao biti usvojen na zasijedanju Evropskog parlamenta. Izrazila je interesovanje za stanje u reformskim procesima i ohrabrila domaće političare da na tome predano rade. Istovremeno je snažno podstakla političare u Bosni i Hercegovini na dijalog i kompromis, te preuzimanje odgovornosti za krucijalna pitanja za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Špirić je istakao ulogu i podršku Evropskog parlamenta na putu Bosne i Hercegovini ka evropskim integracijama i ponovio svoju predanost reformskim procesima.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Nikola Špirić razgovarao je danas u Briselu i sa visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku i generalnim sekretarom Vijeća Evropske unije Javierom Solanom.

Javier Solana je čestitao predsjedavajućem Špiriću na imenovanju. Istakao je snažnu podršku reformskim procesima u BiH i predsjedavajućem lično. Solana je izrazio želju da novo Vijeće ministara BiH djeluje koherentno i konstruktivno naglašavajući važnost evropske perspektive za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Špirić se zahvalio na riječima podrške i još jednom naglasio da će princip rada tokom mandata biti upravo takav i da će potpuno biti posvećen prije svega interesu svih građana u Bosni i Hercegovini, saopćeno je.