BiH
3

Brisel: Pokrenuta EU Strategija za Jadransko-jonski region

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija učestvovao je na oficijelnom pokretanju EU Strategije za Jadransko-jonski region koja je danas održana u Briselu.

Konferenciju je organiziralo Italijansko predsjedništvo Vijećem Evropske unije, u saradnji s Evropskom komisijom, Jadransko-jonskom inicijativom, kojom BiH trenutno predsjedava i italijanskom regijom Marche.

Na konferenciji su, s ciljem usvajanja okvira za implementaciju Strategije, učestvovali predstavnici država i institucija Evropske unije, predstavnici nacionalnih i regionalnih tijela odgovornih za implementaciju EUSAIR-a i upravljanje EU fondovima te regionalnih organizacija i drugih tijela zainteresiranih za njeno provođenje.

Učestvujući u panel diskusiji o temi ''Svi zajedno za EU Strategiju Jadransko-jonskog regiona'', Lagumdžija je naglasio da je nužno da EU strategija za Jadransko-jonski region bude kompatibilna sa novim pristupom EU prema zemljama zapadnog Balkana koji se fokusira na ekonomsku i transportnu povezanost regiona.

"EU Strategija je dodatna platforma za jačanje regionalne saradnje i vrijeme je da počnemo raditi na konkretnim projektima, kao što je izgradnja Jadransko-jonskog koridora i modernizacija pruge Sarajevo - Beograd. Radi se o konkretnim projektima regionalne saradnje čije će benefite osjetiti građani cijelog regiona. Kroz novi pristup EU i regionalnu saradnju moramo se baviti projektima ekonomije, okoliša, obrazovanja i energije, regionalne projekte moramo raditi na način da kroz njih jačamo zajedničko društvo i zajedničku vrijednost u širem regionu", istaknuo je Lagumdžija.

Posebno je podvukao da je lansiranje Strategije EU za Jadransko-jonski region u cijelosti na liniji novog pristupa Evropske unije prema Bosni i Hercegovini koji na prvo mjesto stavlja ekonomske i socijalne reforme, vladavinu prava, jačanje borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te jačanje administrativnih kapaciteta države.

"Ovo je još jedna nova šansa za Bosnu i Hercegovinu i veoma je bitno da novoformirane vlasti prihvate ove prioritete kao platformu za djelovanje", rekao je.

U tom smislu je podržao stav Vijeća za vanjsku politiku EU da će novi pristup Evropske unije prema BiH u vidu pisanog programa biti dostavljen nadležnim institucijama na izjašnjavanje i prihvatanje sa precizno definiranim konkretnim rokovima i nosiocima pojedinih aktivnosti programa.

Preuzimanje tako definiranog programa značilo bi odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji u sebi sadrži korake čije ispunjavanje otvara prostor za predaju aplikacije za članstvo BiH u EU.

Lagumdžija je još jednom naglasio da novi pristup prema BiH ne znači snižavanje kriterija, nego drugačiji redosljed obaveza i reformi i proaktivni angažman EU i zemalja članica uz aktivan pristup iz BiH.

Izrazio je spremnost da BiH kao zemlja koja je trenutno predsjedavajuća Jadransko-jonskom inicijativom da svoj puni doprinos njenom provođenju, saopćeno je iz Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.