Jasna evropska perspektiva
5

Brisel: Fule uručio Mapu puta političkim liderima BiH

FENA
(Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i predsjedavajući Predsjedništva BiH danas su sa liderima najjačih političkih partija prisustvovali otvaranju dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja EU, koji je na poziv Stefana Fulea, komesara za proširenje i evropsku susjedsku politiku, održan u Briselu.

U uvodnom obraćanju, Fule je istaknuo da BiH ima jasnu evropsku perspektivu i da pozdravlja nedavno usvajanje Zakona o državnoj pomoći i Zakona o popisu stanovništva, što predstavlja pravi put u napredovanju BiH u procesu evropskih integracija.

On je, također, naglasio da je u narednom periodu neophodno osigurati njihovu potpunu realizaciju. Evropska komisija se nada da će u najkraćem mogućem roku, Bosna i Hercegovina biti u mogućnosti da ispuni uvjete za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i preostale uvjete za podnošenje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u EU.

Komesar Fule je predstavnicima bh. izvršne vlasti i vodećih političkih partija uručio Mapu puta koja bi mogla omogućiti da sa njenim provođenjem, BiH podnese vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU prije isteka ove godine.

S tim u vezi, za zahtjev za članstvo u EU potrebno je do 31. augusta 2012. godine uputiti prijedlog Parlamentarnoj skupštini BiH za izmjenu Ustava BiH kako bi bio usklađen sa sudskom odlukom u predmetu Sejdić -Finci. Naglašeno je da je ovo najvažniji element koji nedostaje kako bi bila donesena odluka o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Do polovine septembra trebalo bi da bude održan tehnički sastanak EK u BiH na visokom nivou i srednjoročni pregled provođenja Mape puta, što bi rezultiralo drugim sastankom dijaloga na visokom nivou o procesu pridruživanja.

Nakon lokalnih izbora, koji će biti održani 7. oktobra, predviđeno je da se usvajanje Godišnjeg izvještaja o napretku BiH, koji priprema Evropska komisija, obavi 10. oktobra, a do kraja tog mjeseca da se pripremi odgovor BiH na dvije liste sektorskih pitanja koje su prisutnima uručena na današnjem sastanku, a u vezi sa definisanjem efikasnog mehanizma koordinacije o pitanjima EU.

Predviđeno je da do 30. novembra bude izvršena izmjena Ustava tako da bude usklađen sa sudskom odlukom u predmetu Sejdić-Finci.

Nakon drugog sastanka dijaloga na visokom nivou o procesu pridruživanje koji je planiran u novembru ove godine, pod uvjetom da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupi na snagu, BiH bi mogla do 30. novembra podnijeti vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU, saopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Sastanku u Briselu su prisustvovali i Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, Fahrudin Radončić, predsjednik SBBBiH, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990, Sulejman Tihić, predsjednik SDA i Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, a pored Stefana Fulea, ispred Evropske unije sastanku su prisustvovali i Pjer Mirel, Stefano Sanino, Paola Pampaloni te drugi visoki zvaničnici.