BiH
0

Brisel: Alkalaj i Cikotić se susreli sa zamjenikom generalnog sekretara NATO saveza

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić susreli su se u petak u Briselu sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-saveza ambasadorom Claudiom Bisognerom.

Razmijenjena su mišljenja o aktuelnim pitanjima u BiH i regionu, posebno o pripremama za predstojeći sastanak na vrhu NATO-a u Bukureštu, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ambasador Bisognero je pozdravio napredak BiH i istakao značaj današnjeg sastanka Višeg političkog komiteta NATO saveza i izlaganja Prezentacionog dokumenta Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP).

Iskazao je zanimanje za aktuelnu političku situaciju u BiH. Alkalaj je upoznao Bisognera sa zaključcima Vijeća za implementaciju mira, te napretkom procesa reformi policije i ustava u cilju potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Istakao je konsenzus političkih partija i podršku javnog mnijenja za euro-atlantske integracije, a proces reformi kao znak opredjeljenosti naše zemlje za pristupanje NATO-a i EU-a. Ocjenio je saradnju s ICTY-em kao dobru.

Ministar Alkalaj je izrazio nadu da će se na predstojećem sastanku na vrhu NATO saveza u Bukureštu podići razina saradnje na stepen Intenzivnog dijaloga (ID).

Ministar Cikotić je informirao o ambicijama BiH u 2008. godini s fokusom na obuku i trening pripadnika Oružanih snaga BiH. Istakao je namjeru BiH da poveća učešće u operacijama podrške mira, što je ambasador Bisognero pozdravio. Informirao je sagovornika o postepenom povećanju budžeta za oružane snage BiH, što bi trebalo doprinijeti stalnom razvoju oružanih snaga i nastavku reforme odbrambenih struktura.

Ambasador Bisognero je sugerirao da BiH iskoristi sve mehanizme unutar IPAP-a, te istakao da NATO ostavlja otvorene mogućnosti za sve države regiona, navodi se u saopćenju.