BiH
77

Brioni kod Banovića čuvaju uspomenu na Josipa Broza Tita

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Brioni... Prvo što nam padne na pamet jeste Nacionalni park Brioni, koji je za javnost otvoren 1984. godine, a koji je decenijama na ovim prostorima bio sinonim za "socijalistički luksuz", gala prijeme, predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita...

Međutim, u ovom slučaju nije riječ Titovim Brionima nego o malom, rudarskom naselju nadomak Banovića kod Tuzle. Ime je dobilo po "Titovim Brionima".

Naime, prije 68 godina, tačnije 7. novembra. 1946. godine, prugom Brčko - Banovići prošao je prvi voz natovaren banovićkim ugljom.

Taj voz u promet je pustio predsjednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito i na mjestu, gdje se danas nalaze banovićki Brioni, održao je govor.

Stanovnici tog naselja su u znak zahvalnosti, ali i u znak poštovanja prema Titu, naselju dali naziv Brioni.

Nekada važno i poznato mjesto, Brioni, danas je naselje u kojem žive rudarske porodice, potpuno zaboravljeno od svih.

Kako kažu stanovnici ovoga naselja, "u Titino doba u Brionima je bilo lijepo živjeti, ali danas... ništa nije isto".

S jedne strane rudnik mrkog uglja Banovići, vozovi, a s druge trošne kuće i makadamski put...

Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je banovićke Brione.

Od stanovnika čujemo iste rečenice: "Kada kažemo da živimo na Brionima svi se nasmiju i kažu da je nama dobro. Međutim, kada kažemo da je riječ o banovićkim Brionima ljudi se smiju, jer ne mogu vjerovati da i u ovom dijelu postoje Titovi Brioni."

Džafer Rahmanović, radnik u rudniku Banovići za AA pojašnjava da jedan dio nove historije Banovića počinje s ovog mjesta, Briona.

Titova omladina, blizu 60.000 omladinaca iz 20 zemalja svijeta, učestvovalo je u gradnji legendarne pruge davne 1946. godine.

Pruga, čija je izgradnja krenula u maju 1946. godine, a završena u novembru iste godine, duga je 92 kilometra.

Omladinci su od maja do novembra 1946. godine iskopali tone i tone zemlje i kamena, izgradili dva tunela u dužini 667 metara i napravili čak 22 mosta ukupne dužine 455 metara. 

Ovo nije bila prva pruga u svijetu, ali je prva pruga koju su izgradili omladinci.

"Nakon završetka pruge, 7. novembra 1946. godine, koja se završava u Banovićima... Kada se u vozove natovario ugalj iz rudnika Banovići, Josip Broz Tito je ovdje održao govor", kazao je Rahmanović, pojašnjavajući i naziv Brioni, koji je nastao iz rudarskog poštovanja prema Titu i njegovom dolasku u Banoviće:

"Naselje i danas nosi naziv Brioni. Iz ovog naselja je pušten prvi voz natovaren ugljom za Beograd", kazao je Rahmanović.

Prema njegovim riječima, to je bio uspjeh bivše Jugoslavije.

"Time je i počeo period izgradnje omladinskih objekata. Nekada se 7. novembar slavio i kao dan općine Banovići", pojasnio je Rahmanović.

Danas sa željezničke stanice u Banovićima ne kreće putnički voz ka Brčkom, a ostale su teretne linije ka Osijeku i gradovima u Srbiji te ka Termoelektrani Tuzla.

Rahmanović pojašnjava da se slobodno može reći da su Banovići imali historijski značaj za željeznički saobraćaj u bivšoj Jugoslaviji.

"I danas, dobar dio dohotka koji željeznica ostvaruje, dobija iz Banovića."

Ovdje se postiže visoka proizvodnja i s ovog mjesta se otprema ugalj širom bivših jugoslavenskih država", nastavlja Rahmnaović priču o banovićkom rudniku.

Stanovnici Banovića su nekada bili ponosni na Brione, ali sada životni uslovi u ovom naselju i nisu najbolji.

On je podsjetio i na riječi Josipa Broza Tita iz 1946. godine kada je rekao da su "rudari dobri i iskreni ljudi".

Na mjestu gdje je Josip Broz Tito održao govor podignuta je spomen-ploča na kojoj piše: "7. novembra 1946. godine, na 29. godišnjicu velike Oktobarske socijalističke revolucije, sa ovog mjesta pošao je, omladinskom prugom Brčko-Banovići, prvi voz natovaren banovićkim ugljem".