Mustafa Mujezinović
0

"Brinu me najave protesta"

FENA
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
Svjetska banka smatra kako nije prihvatljiv zakon o uvođenju prihodovnog cenzusa kakvog su predložile boračka udruženja, izjavio je na konferenciji za novinare u Mostaru federalni premijer Mustafa Mujezinović.

Dodao je kako Vlada Federacije BiH ima namjeru razgovarati s predstavnicima udruženja proisteklih iz proteklog rata kako bi se pronašla najbolja rješenja, no naglasio je kako nema potrebe za podizanjem tenzija i donošenjem ishitrenih rješenja, jer je krajnji rok za usvajanje zakona o prihodovnom cenzusu kraj tekuće godine.

"Brinu me najave protesta, ali brine me i to kuda ide cijela zemlja. Spremni smo na dogovore i razgovore, a danas smo na Vladi zaključili kako će u pregovore s predstavnicima udruženja ubuduće biti uključena cjelokupna Vlada", rekao je federalni premijer.

Tako će već u ponedjeljak predstavnici devet temeljnih udruženja i Vlada Federacije BiH održati zajedničku sjednicu, najavio je Mujezinović.

Izrazio je zadovoljstvo do sada učinjenim u stabilizaciji federalnog budžeta, naglasivši kako je trenutno stanje s javnim finansijama dobro.

"Ako krenemo u poništavanje zakona i ne provedemo potrebne reforme scenarij će biti katastrofalan. Od nas se traži vrlo malo žrtvovanja, a imamo ogromnu perspektivu. Ako na to dodamo planove koje imamo u oblasti novih investicija, onda je izbor vrlo jednostavan", optimističan je premijer Vlade Federacije BiH.

Inače, Vlada Federacije BiH danas je razmatrala dosadašnji stepen realizacije i preostale obveze proistekle iz stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a zaključeno je kako je veći dio posla urađen.

Po riječima federalnog premijera, potrebno je realizirati još četiri važne odrednice: kvartalno izvještavanje o reviziji korisnika boračko-invalidske zaštite, zatim usvajanje Zakona o platama, donošenje strategije reforme penzionog fonda te reforma u oblasti povlaštenih penzija.