BiH
1

Bresso pozvala na objedinjavanje funkcionalne institucije i lokalne demokratije

FENA
Mercedes Bresso
Mercedes Bresso
Predsjednica Komiteta regiona Evropske unije (CoR) Mercedes Bresso pozvala je Bosnu i Hercegovinu da na putu ka Evropskoj uniji objedini funkcionalne državne institucije i lokalnu demokratiju Tokom službene posjete Bosni i Hercegovini, od 20. do 23. maja, gdje se susrela sa predstavnicima organa vlasti, Bresso je potvrdila opredIjeljenje Komiteta i ostalih evropskih institucija i organa vlasti u BiH da se u bliskoj budućnosti osigura pristupanje EU.

Zajedno sa Stefanom Saninnom, generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za proširenje, pozvala je na jačanje mehanizama koordinacije između svih nivoa vlasti u BiH i jaču koheziju radi uspješne pripreme puta ka članstvu u EU.

Mercedes Bresso i Stefano Saninno susreli su se sa političkim liderima u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, kao i predsjedavajućim Savjeta ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Vjekoslavom Bevandom i razgovarali o ključnim pitanjima evropskih integracija i ulozi regiona u EU.

Tokom sastanaka čule su se jasne poruke o uzajamnoj spremnosti za saradnju političkih entiteta i dalji razvoj lokalne demokratije, što je takođe izuzetno bitno pitanje s obzirom na intenzivne političke debate koje se trenutno odvijaju u BiH pred općinske izbore koji će se održati 7. oktobra i gdje će Komitet regija učestvovati u posmatračkoj misiji.

Članstvo u EU, razvoj funkcionalnih državnih institucija i uravnotežena decentralizacija moći u BiH takođe su bili centralna tema sastanka Radne grupe CoR na zapadnom Balkanu, koji je danas održan u Sarajevu.

U zajedničkoj organizaciji CoR i Sarajevskog kantona pod predsjedavanjem Franza Schausbergera, predstavniku pokrajine Salzburg u CoR, sastanak je bio prilika da načelnici općina i lokalni političari iz BiH i država članica EU razmijene iskustva.

Najnovija kretanja u BiH u kontekstu procesa evropskih integracija bila su tema razgovora između Fikreta Musića, premijera Sarajevskog kantona i Petera Sorensena, šefa Delegacije Evropske unije u BiH/specijalnog predstavnika EU .

U svom obraćanju na početku sastanka Bresso je podvukla ulogu lokalnog razvoja i teritorijalne saradnje pod okriljem snažnih državnih organa.

“Izabrani predstavnici na lokalnom nivou su najbolji saveznici nacionalnih političkih lidera kada treba da se objasne prednosti i obaveze koje nosi članstvo u EU i utvrđivanje rješenja, u duhu kohezije cijele zemlje. Od vitalnog je značaja da nastavimo sa naporima u oblasti proširenja kako bi zemlje zapadnog Balkana, zajedno sa EU, ostvarile korist koju transformacijska snaga ovog procesa može donijeti njihovom društvu i privredi", rekla je Bresso. Bresso je ovu priliku iskoristila kako bi najavila mogućnost skorog uspostavljanja zajedničke konsultacijske komisije između CoR i BiH kako bi se unaprijedila saradnja između regionalnih i lokalnih predstavnika iz BiH i EU.

Obraćajući se partnerima iz BiH, Franz Schausberger je podsjetio da, prema njegvom iskustvu, "regioni mogu imati kljčna ovlaštenja, međutim da bi njihov interes bio izrađen na efektivan način potreban im je i čvrst dijalog među državnim vlastima i evropskim institucijama".

Na isti način, Stefano Sannino je naglasio da "Komitet regija ima neprocjenjivu ulogu na zapadnom Balkanu, a naročito u Bosni i Hercegovini, gdje njegova stručnost u višeslojnim vlastima može inspirisati institucionalne i političke lidere u zemlji kako bi govorili jednim glasom u procesu evropskih integracija, dok bi angažirali i koordinirali sve poddržavne entitete".

Generalna direkcija Evropske komisije za proširenje radi zajedno sa Komitetom regija i pod inicijativom instrumenta za lokalnu upravu kako bi se unaprijedili institucionalni i administrativni kapaciteti u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama u procesu pristupa, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH .