Nagrada Isa-beg Ishaković
38

FOTO+VIDEO / Bregović, Šturm, Topić, Zečaj i Kamhi laureati

Klix.ba
Goran Bregović (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba) (Foto: A. P./Klix.ba)
David Kamhi (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
U Narodnom pozorištu u Sarajevu dodijeljene su nagrade Isa-beg Ishaković. U kategoriji 'kulturna baština' nagrada je pripala Davidu Kamhiju, u kategoriji 'umjetnost' među nekim od najvećih bh. umjetnika nagrađen je Goran Bregović, u kategoriji 'sevdah' nagrada je pripala Emini Zečaj, 'sport' Adnanu Ćatiću alias Felix Sturm, a u kategoriji 'istinsko domoljublje' nagrađen je Franjo Topić.

Sarajevski kompozitor Goran Bregović koji je otkazao nastup u Tbilisiju da bi prisustvovao dodjeli nagrada možda je imao i najjaču konkurenciju, s obzirom da su među nominovanima bili Dževad Šabanagić, Sabahudin Kurt, Mersad Berber i Braco Dimitrijević.

"Nadam se da ovaj komitet zna šta radi, jer rijetkost je da umjetnost koja zabavlja biva nagrađena u ovakvoj konkurenciji", kazao je Bregović te umjesto govora izrecitovao pjesmu "Anđeo s brkovima" Tonina Guerre. Nakon recitacije uputio se u publiku zaboravivši nagradu, što je izazvalo smijeh u publici.

U kategoriji sport nagrađen je Felix Sturm, koji je kazao kako mu je ova nagrada, uz prvi meč ikad, jedan od najznačajnijih momenata u karijeri.

"Počastvovan što sam nagradu dobio u BiH. Ja nastupam pod imenom Sturm, ali svaka moja pobjeda je za BiH, svaka moja pobjeda je za Srebrenicu. Nikada ne smijemo zaboraviti Srebrenicu", kazao je popularni bokser.

Diva sevdaha Emina Zečaj nagrađena je u kategoriji sevdah, a kako je već u poznim godinama, nije držala govor, a David Kamhi, koji je dobio nagradu za kulturnu baštinu potcrtao je važnost toga što ova nagrada nije obojena nikakvim političkim ni bilo kakvim drugim prizvucima.

Franjo Topić, laureat u kategoriji 'istinsko domoljublje', u kojoj je bio nominovan sa Ejupom Ganićem, Jovanom Divjakom, Mirkom Pejanovićem i Franjom Komaricom, podsjetio je na to da je Isa-begovo Sarajevo, koje obilježava 550 godina od osnivanja, nastavak mjesta Vrhbosna o kojem postoje tragovi još iz 1089. godine.

"Želim da u ovoj zemlji bude više ljubavi prema njoj. Ima ovdje materijalnog i duhovnog bogatstva dovoljnog za mnogo više ljudi nego ih danas u njoj ima. Šteta što Goran Bregović i Emina Zečaj nisu nešto otpjevali večeras, a sreća što Adnan nije ništa radio", kazao je Topić prilikom preuzimanja nagrade.

Nagrada u kategoriji 'međunarodni doprinos razvoju kulture i kulturne baštine grada Sarajeva' bit će dodijeljena na posebnoj svečanosti tokom ovog mjeseca turskom premijeru Tajipu Erdoganu. Kako su kazali organizatori, namjera ove manifestacije bila je doprinijeti većem vrednovanju kulture u društvu, kao i djela Isa-bega Ishakovića, utemeljitelja Sarajeva.

"Vrlo bitno je podsjetiti da je ovaj grad osnovao Isa-beg Ishaković prije 550 godina i mi nezavisni intelektualci, nevladin sektor odajemo počast čovjeku koji je ovo napravio. Ovo je priznanje nepolitičko, neideološko, nereligijsko, lišeno svih tih diskursa, čisto građansko priznanje", rekao je direktor programa manifestacije i predsjednik društva "Klepsidra" Amel Suljović.