BiH
11

Brčko: U utorak uklanjanje dvije avionske bombe iz Save

FENA
Brčko
Brčko
Odjel za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH u suradnji s Timom specijalne policije Republike Češke, na temelju Memoranduma o suradnji Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Češke od 8. jula provodi aktivnosti izviđanja, pripreme za uklanjanje i uništavanje dvije avionske bombe u rijeci Savi kod Brčkog.

Na današnjoj konferenciji za novinare predstojnik resornog vladinog Odjela Uroš Vojnović istaknuo je da će se aktivnosti uklanjanja i prijevoza avionskih bombi rijekom Savom realizirati sutra između 17 i 21 sat na lokaciji Mjesne zajednice Mujkići (naselje Stara ciglana).

"Prekosutra će u vremenu od 4 do 6 sati biti izvršen prijevoz avionskih bombi na relaciji Mjesna zajednica Mujkići – Daytonska ulica – Mjesna zajednica Grbavica – Lipovac – Đukići – poligon za uništavanje NUS-a. Od 6 sati provodit će se aktivnost priprema za uništavanje, a uništavanje će se realizirati u vremenu od 10 do 13 sati na poligonu Sprite – Kladje", precizirao je Vojnović.

U vrijeme sutrašnjih aktivnosti bit će zatvorene ceste i ulice za putnički i pješački promet: Granični prijelaz Brčko – Gunja, cesta M14.1 od raskrsnice u centru grada do nebodera u Mjesnoj zajednici Kolobara, Lučka ulica od JP "Luke Brčko" do Carinskog terminala, Ulica Islahijet od zgrade revizije do Ficibajera, Ulica Merse Ajanovića do Tehničke škole prema Ficibajeru.

Također, poslovni objekti od JP "Luke Brčko" do Ficibajera trebaju svoje radne aktivnosti prilagoditi navedenim aktivnostima.

Prekosutra za vrijeme kopnenog prijevoza bit će kratkotrajno obustavljen promet na cesti M14.1 kod Bolnice i kod Hotela "Europa".

Sutra će u vremenu od 14 do 16 sati u prostorijama Civilne zaštite biti organizirana prezentacija plana aktivnosti u nazočnosti veleposlanika Republike Češke, predstavnika Vlade Brčko distrikta BiH i svih aktera uključenih u aktivnosti uklanjanja i uništavanja dvije avionske bombe.

Prema Vojnovićevim riječima ove avionske bombe uočene su još prije šest godina.

"Nama je cilj bio da ih uklonimo pošto se nalaze na lokacijama koje su frekventne", izjavio je Vojnović, dodajući da ova aktivnost Brčko novčano ne košta ništa, osim asistencije u osiguravanju određenih uvjeta za provođenje ove aktivnosti.

Koordinator za krizne situacije u Odjelu za javnu sigurnost Mirsad Hasanbašić, kazao je da, kada su u pitanju ove aktivnosti, opasnost uvijek postoji, ali da su poduzeli sve preventivne i operativne mjere i da je ona svedena na minimum.

Riječ je o avionskim bombama FAB-100 iz Drugog svjetskog rata ukupne težine od 100 kg, za koje se pretpostavlja da su nekada trebale imati 35 kg eksploziva, a čiji su upaljači mehanički.