BiH
0

Brčko: U "Bosnaplodu" nije bilo curenja amonijaka

SRNA
U pogonu za preradu voća fabrike "Bosnaplod" u Brčkom nije došlo do curenja amonijaka usljed prestanka napajanja električnom energijom, što su i utvrdili Jedinica vatrogasne brigade, pripadnici policije, kao i resorni inspektori u Inspektoratu distrikta, rekao je šef Odjeljenja za javnu bezbjednost u brčanskoj Vladi Ermin Džidić. Džidić je rekao na konferenciji za novinare da ovo nije prvi put da se gradom pronese lažna informacijama o curenju amonijaka iz pogona u "Bosnaplodu", ali da su svaki put nadležni u Vladi i u institucijama distrikta djelovali preventivno, pa je i ovom prilikom situacija pod kontrolom, posebno s obzirom da zamrznuti ventili na uređajima napunjenim amonijakom lako mogu da popuste.

Šef Jedinice za suzbijanje akcidentnih situacija pri vladinom Odjeljenju za javnu bezbjednost Marinko Viljušić tvrdi da su vatrogasne ekipe spremne da razbiju čestice amonijaka u slučaju njegovog curenja.

"Amonijak je inače lagan i brzo raspršen sa zemlje odlazi visoko u vazduh. Opasan je samo u zatvorenom prostoru kada može da stvori eskplozivnu smjesu. Nema razloga za uznemirenost građana", ocijenio je Viljušić. 

Informišući novinare sa današnjim angažovanjem inspektora za elektroenergetiku, termoenergetiku i za zaštitu životne sredine, šef Inspektorata Brčko distrikta Senada Garić istakla je da se jednom godišnje vrše kontrole uređaja u "Bosnapolodu", kao i da još nije istekao rok nalazima utvrđenim prilikom posljednje kontrole.

Komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Brčko distrikta Senad Kamenjašević rekao je danas da je brčanske vatrogasce jutros nazvao vlasnik "Bosnaploda" Nedžad Lević i upozorio ih da bi, nakon što je u fabrici isključena struja, moglo doći do curenja amonijaka iz sistema hladnjače. 

U Javnom preduzeću "Komunalno Brčko" rečeno je da je Elektrodistribucija juče "Bosnaplodu" isključila struju zbog višegodišnjih dugovanja, ne otkrivajući koliki je iznos duga. 

Fabrika se nalazi na istočnom izlazu iz grada u neposrednoj blizini gradskog naselja.