BiH
0

Brčko u akciji "Sat za naš planet"

FENA
Brčko distrikt će podržati akciju "Sat za naš planet" čiji je cilj skrenuti pozornost na globalno zatopljenje i pretjerano trošenje resursa na planetu Zemlja, a u kojoj sudjeluje oko 1 500 gradova iz 92 zemlje svijeta.

Tim povodom ulična rasvjeta na Bulevaru mira i na pješačkoj zoni, od mosta na rijeci Brci do Vatrogasnog doma u Brčkom, bit će isključena 27. ožujka od 20,30 do 21,30 sati.

U akciju su uključene i javne institucije Brčko distrikta, zgrade Vlade i Policije Brčko distrikta te Direkcije za financije i Gradske vijećnice koje će u to vrijeme biti u mraku, kazala je u izjavi za Fenu glasnogovornica Vlade Brčko distrikta Mara Simikić.

Iz Vlade Brčko distrikta upućen je poziv svim građanima Brčko distrikta da se pridruže ovoj akciji i pokažu da su društveno odgovorni i spremni na borbu za zaštitu svoje životne sredine.

Akcija "Sat za naš planet" globalni je događaj u organizaciji Svjetskog fonda za prirodu (WWF), a koji se organizira svake godine i to posljednje subote u ožujku u 20,30 sati. U to vrijeme milioni ljudi te hiljade organizacija i poslovnih subjekata isključuju svjetla na jedan sat i tako šalju snažnu poruku o tome da je potrebno poduzeti odlučnu akciju u borbi protiv klimatskih promjena.

Pored Sarajeva i Banja Luke, koji u ovoj akciji sudjeluju od prošle godine, ove godine je planirano uključivanje i Tuzle, Mostara, Zenice i Bijeljine.