BiH
0

Brčko: Supervizor izdao nalog o izmjeni statuta

FENA
Supervizor za Brčko Raffi Gregorian izdao je danas Nalog kojim o izmjenama Statuta Brčko distrikta radi poboljšanja učinkovitosti i funkcionalnosti Skupštine Brčko distrikta, s posebnim naglaskom na poticanje međuetničke suradnje.

Istim nalogom supervizor je donio i novi poslovnik o radu Skupštine Distrikta te novi Izborni zakon, koji je usklađen sa Statutom i nedavno izmjenjenim Izbornim zakonom BiH.

Ove izmjene dopuna su mjerama koje su poduzete u veljači 2007. godine da bi se poboljšala funkcionalnost Vlade.

Izmjenjenim Statutom uspostavlja se mehanizam kojim se sprječava preglasavanje nekog konstitutivnog naroda u Skupštini, uspostavlja efikasniji sustav glasovanja i predviđa zastupljenost nacionalnih manjina tako što se uvode još dva zastupnička mjesta u Skupštini.

Afirmativni glas najmanje jedne trećine zastupnika svakog konstitutivnog naroda koji su nazočni i glasuju bit će nužan za odluke o pojedinim konkretnim pitanjima kako bi se spriječilo preglasavanje konstitutivnog naroda u Skupštini.

Ova pitanja nabrojana su u Statutu i uključuju pitanja religije, kulture, obrazovanja, jezika, proračuna, prostornog planiranja, nacionalnih praznika i spomenika.

Da bi se promoviralo efikasnije donošenje odluka, od sada će se glasovanje o mnogim pitanjima određivati na osnovi broja zastupnika koji su nazočni i glasuju, s tim da samo opravdano odsustvo sa sjednice može odgoditi donošenje odluka o pitanjima koja su predmet zaštite od preglasavanja.

Ove će odredbe potaknuti zastupnike da nazoče sjednicama i da mogućnost blokade izostajanjem ili nepravilnim korištenjem uzdržanih glasova u donošenju odluka svedu na najmanju moguću mjeru, navodi se u priopćenju iz brčanskog OHR-a.