Projekt "Volontiraj - kreditiraj"
0

Brčko: Srednjoškolci dobijaju jednodnevni posao

SRNA
Brčko
Brčko
Preduzeće "Komunalno Brčko" i Policija distrikta zaposliće 7. oktobra na jedan dan 90 brčanskih srednjoškolaca u okviru projekta "Volontiraj - kreditiraj".

"Komunalno Brčko" zaposliće 80, a brčanska policija 10 učenika.

Koordinator projekta za BiH Dženana Alađuz rekla je da još nije poznat tačan broj učenika koji će biti angažovani 7. oktobra pošto još traju dogovori sa poslodavcima.

Alađuzova je izrazila zadovoljstvo dosadašnjim odzivom poslodavaca na poziv nevladinih organizacija u distriktu da podrže "jedini projekat u BiH koji zapošljava mlade ljude".

"Mladi u BiH su iznevjereni po raznim osnovama, ali ja vjerujem da je broj mladih koji žele da napuste državu manji od broja onih koji žele da ostanu i doprinesu razvoju svoje zemlje i njenoj boljoj budućnosti", rekal je ona na konferenciji za novinare u Brčkom.

Prema riječima Dženane Alađuz, projekat "Volontiraj - kreditiraj" prava je prilika da mladi ljudi potvrde ova uvjerenja, povežu se s poslodavcima, iskažu svoje znanje i profesionalne vještine i odraslima pokažu da u njih vrijedi ulagati. 

Projekat "Volontiraj - kreditiraj" već petu godinu u BiH, a treću u Brčkom realizuje Udruženje "Info haus" (Infohouse) iz Sarajeva.