Traže isplatu zaostalih plata
0

Brčko: Radnici "Bosnaploda" prenoćili ispred fabrike, tijelima spriječili utovar

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Radnici fabrike "Bosnaplod" Brčko već dva dana protestuju ispred kapije preduzeća, tražeći od direktora da im plati zaostale plate.

Prema riječima Ružice Ostojić, predsjednice Sindikata Izvršnog odbora radnika "Bosnaplod" Brčko, radnici koji su se okupili traže isplatu plata koje nisu primili mjesecima, kao i uplatu zdravstvenog osiguranja.

Oni su jučer svojim tijelima spriječili utovar kamiona šljivom, namijenjene za prodaju. Noć su proveli ispred fabrike, a proteste nastavili i danas.

Poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva jer im je egzistencija već odavno ugrožena.

Direktor preduzeća, Nedžad Lević, nije želio komentarisati situaciju preduzeću, a radnicima je zabranio ulazak u krug fabrike.

Ovo nije prvi slučaj protesta radnika. Slična situacija odvijala se i prije nekoliko mjeseci, a nakon toga je postojala i opasnost od curenja amonijaka kada je fabrici isključena struja zbog neplaćenih računa JP "Komunalno" Brčko.

"Bosnaplod" Brčko nekada je važio za vodeću fabriku u proizvodnji i preradi voća i povrća, a danas je još jedan primjer neuspjele privatizacije u Brčkom, prenosi BDC TV.