BiH
0

Brčko: Potvrđene optužnice za nesavjestan rad u službi

FENA
Brčko
Brčko
Osnovni sud Brčko distrikta BiH potvrdio je optužnicu koju je Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo 30. decembra prošle godine zbog osnovane sumnje da je u postupku raspolaganja zemljištem Brčko distrikta BiH od strane više osoba u suizvršiteljstvu izvršeno kazneno djelo protiv službene i druge odgovorne dužnosti.

Optužnica se odnosi na nesavjestan rad u službi izvršen 2007. godine prilikom utvrđivanja početne vrijednosti nekretnina koje su bile predmetom prodaje prava građenja jednom gospodarskom društvu iz Sarajeva, a radi izgradnje poslovnih objekata u Brčkom.

Optuženi M.S., D.G. i Z.V terete se da su kao članovi Komisije za utvrđivanje visine tržišne vrijednosti nekretnina vlasništvo Brčko distrikta BiH i time kao službene osobe povredom propisa i općih akata očito nesavjesno postupali u obavljanju dužnosti, pa je zbog toga nastupila imovinska šteta za Brčko distrikt BiH, koja prelazi iznos od 10.000 maraka, navodi se u priopćenju iz Tužiteljstva Brčko distrikta.

Iz brčanskog Tužiteljstva podsjećaju da je ovaj predmet otvoren na osnovu kaznene prijave Kluba zastupnika SDS-a u Skupštini Brčko distrikta BiH protiv Miodraga Trifkovića, direktora Porezne uprave Brčko distrikta BiH i Mirsada Đape, tadašnjeg gradonačelnika Brčko distrikta BiH, zbog kaznenih djela zloupotrebe procjene i sklapanja štetnog ugovora.

Nakon dugotrajne, detaljne i sveobuhvatne istrage u kojoj je istraživana i uloga ovih osumnjičenih osoba, Tužiteljstvo je protiv navedenih prijavljenih osoba obustavilo istragu jer nema dokaza da su počinili kaznena djela za koja su prijavljeni ili druga kaznena djela iz Kaznenog zakona Brčko distrikta BiH, navodi se u saopćenju brčanskog Tužiteljstva.