BiH
0

Brčko: Potvrđena optužnica protiv bivših vladinih zvaničnika

SRNA
Brčko
Brčko
Osnovni sud u Brčko distriktu potvrdio je optužnicu koju je brčansko Tužilaštvo podiglo protiv tri lica zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja od 2003. do 2006. godine prilikom izdavanja urbanističkih saglasnosti i odobrenja za gradnju stambeno-poslovnog objekta "Kvadar" u Brčkom.

"Optužene, čiji su inicijali Ž. T, H. J. i Lj. K. terete da su, kao službena lica u Brčko distriktu, iskorištavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja pribavili drugome korist, čime su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja - prema Krivičnom zakonu Brčko distrikta", navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Srna nazvanično saznaje da su istragom bili obuhvaćeni Hajrudin Jusufović, kao šef Odjeljenja za javni registar, i Željko Tanasić, kao šef Odjeljenja za urbanizam, imovinske odnose i privredni razvoj, kao i Admir Nuković, kao šef Odjeljenja za urbanizam, imovinske odnose i privredni razvoj u periodu 2004. godine, protiv kojeg nije podignuta optužnica s obzirom da nije bilo dokaza o počinjenom krivičnom djelu.

"Iako nije bilo obuhvaćeno predmetnom prijavom, istraga je proširena i na lice Lj. K, tadašnjeg službenika Odjeljenja za urbanizam, imovinske odnose i privredni razvoj, a rezultat toga je podizanje optužnice i protiv ovog lica", istaknuto je u saopštenju. 

Ovaj predmet, poznatiji kao slučaj Kvadar, otvoren je na osnovu krivične prijave SDS-a Brčko distrikta, odnosno njihovog Kluba poslanika u brčanskoj Skupštini protiv tri tadašnja zvaničnika Vlade Brčko distrikta.