BiH
0

Brčko: Obilježena 20. godišnjica stradanja brčanskih civila

FENA
Brčko
Brčko
Polaganjem vijenaca i simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Savu s mosta Brčko - Gunja, danas je obilježena 20. godišnjica stradanja brčanskih Hrvata i Bošnjaka u proteklom ratu.

"Krivci su se morali naći puno ranije, a ne da čak i danas za zločine na mostu, gdje je poginulo više od stotinu civila, niko nije ni procesuiran", rekla je u ime Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta Alma Ćelosmanović.

Kazala je kako je praštati ljudski, ali da se ne smije zaboraviti radi budućnosti svih u Brčko distriktu. Zatražila je pokretanje sudskih procesa protiv nalogodavaca i počinitelja zločina na mostu, za što, po njenim riječima, dokaza ima dovoljno.

Predsjednik brčanske Skupštine Esad Atić kazao je da je današnje okupljanje velikog broja građana i svojevrstan pritisak na pravosuđe "da pred lice pravde izvede krivce za ovaj zločin".

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta Anto Domić je podsjetio da je ovim zločinom započeo rat u Brčkom i da to Brčaci nikada neće zaboraviti, a od pravosuđa je zatražio aktivnije djelovanje i kažnjavanje zločinaca.

Odavanje počasti stradalim civilima u Brčkom bit će nastavljeno 4. maja okupljanjem na brčanskim stratištima: ispred hotela "Posavina", stanice policije Brčko distrikta, te sportske dvorane "Partizan" i hangara "Luka“.