BiH
0

Brčko: Ledene sante prijete brodovima natovarenim naftom

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sante leda koje plutaju Savom predstavljaju veliku opasnost po riječne brodove, koji još uvijek nisu usidreni u zimskim skloništima.

"Poseban problem predstavljaju tri plovila koja su iz Bosanskog Broda natovarena naftnim derivatima krenula put Ukrajine ali su zbog niskog vodostaja zapela ispod Svilaja. Ta plovila hitno treba ukloniti jer bi moglo doći do nesagledivih posljedica u slučaju udara ledenih santi", kazao je u izjavi za Fenu kapetan lučke kapetanije Brčko Lako Simikić.

Kazao je da je obavijest o tim plovilima dobio od kolega iz Slavonskog Broda te da je o svemu obaviještena nadležna lučka kapetanija Federacija BiH u Ostrožcu, koja mora poduzeti žurne mjere na uklanjanju tih brodova s plovnog puta.

Kapetan Simikić je istaknuo da sante leda u Savu posljednjih dana unose njezine pritoke, posebice Kupa, Vrbas i Bosna te da se na rijecii Savi, zbog niskog vodostaja i sporijeg protoka, ubrzano stvara ledeni pokrivač.

Upozorio je da sva plovila moraju biti usidrena u zimskim skloništima ili uz riječne obale kako bi se s plovnog puta mogli uklanjati eventualno formirani ledeni čepovi, a što je za očekivati idućih dana.