BiH
0

Brčko: Evropskom i Internacionalnom univerzitetu zabranjen rad

FENA
Brčko
Brčko
Šef Odjela za obrazovanje Vlade Brčko distrikta Momčilo Poljić izrekao je mjeru zabrane rada Evropskom i Internacionalnom univerzitetu na području Brčkog jer nisu dopustili vladinoj komisiji kontrolu zakonitosti njihovog rada.

"Mjera zabrane rada ne prejudicira nikakvo rješenje, oni su dužni da se stave pod nadzor i kontrola će biti obavljena. S obzirom na to da su demokratske mjere izvršene, sada idemo na mjere prisile. Policija je dobila obavijest da nam asistira, a obavijestio sam i druge državne organe - SIPA-u, OSA-u i Tužilaštvo", kazao je Poljić na konferenciji za novinare.

On je pozvao ove dvije visokoškolske ustanove da dopuste vladinoj komisiji uvid u njihov rad jer, prema njegovim riječima, sve visokoškolske ustanove u Brčkom treba da budu nadzirane kao i druge institucije jer su one od općeg društvenog značaja i ne mogu biti zatvorene, kako za kontrolne organe tako i za javnost.

"Ova zabrana traje do daljnjeg i obavještavam javnost da su sve aktivnosti koje se budu provodile u ovim ustanovama od jutros nezakonite. Neka se zabrine i javnost i studenti, nek ne sudjeluju u tome jer će i oni na kraju snositi rizik i odgovrnost za svoje postupke", kazao je Poljić, dodavši kako je na Internacionalnom univerzitetu dva, a na Evropskom univerzitetu tri puta pokušana, ali nije provedena kontrola.