BiH
183

Brčko: Djed zvao policiju jer baka ne želi seks, neki građani prijavljivali svemirce

Klix.ba
Policija, kao što je poznato, postoji da bi obavljala ozbiljne zadatke, između ostalog, čuvala red i mir i bila od koristi svakom građaninu. Međutim, građani ponekad zloupotrebljavaju tu slobodu da mogu prijaviti sve za šta smatraju da trebaju.

Nekada zloupotreba broja 122 može policijsku patrolu odvesti na potpuno nebitnu stranu, dok su na nekoj drugoj lokaciji ipak potrebniji.

Građani ponekad policiji daju lažne informacije, ali i one koje su za rubriku vjerovali ili ne. Vjerovatno se policajci širom naše zemlje susreću s takvim prijavama, ali u Brčkom su imali nekoliko zanimljivih slučajeva.

Tako je jednom prilikom djed razočaran što baka ne može udovoljiti njegovim potrebama, pozvao policiju i prijavio im da baka ne želi seks. Na takve dojave policija naravno neće poslati patrolu, ali to istovremeno znači da onaj koji poziva zauzima telefonsku liniju nekome ko će možda pozvati u istom trenutku, a ima ozbiljan problem.

"Imali smo veliki broj poziva na naše brojeve. Naravno ima tu mnogo informacija koje su kvalitetne i koje nam mogu poslužiti u našem radu i na razotkrivanju nekih slučajeva, ali naravno ima i ovih neozbiljnih te prije svega nekada zlonamjernih. Imali smo i određeni broj lažnog prijavljivanja. Neki pojedinci možda ne znaju nadležnosti pa zovu policiju, ima tu raznih slučajeva", kaže za Klix.ba Halid Emkić, portparol brčanske policije.

U slučajevima kao što je "bračni problem" babe i dede policija naravno neće izaći na teren, prijave se selektiraju. Emkić objašnjava da policija ima standarde kojih se mora pridržavati.

"Kada se radi o prijavi za koju policijski službenih procijeni da je potrebno poslati patrolu na teren, onda policajci moraju u roku od 10 minuta biti na mjestu događaja, ako je to gradska zona, a pola sata je krajnji rok na području cijelog Distrikta Brčko. Ako policajac ne izađe po prijavi građanina koji traži pomoć u ovom zadanom roku, on odgovara za to", objašnjava Emkić.

Lažne i neozbiljne prijave su ometanje u radu policije, ali građani gotovo i da ne snose sankcije za takve stvari. Ponekad se desi i to da građani uznemiravaju policajce.

"Dešavalo se recimo da se napiju dva-tri klinca i zovu policiju više puta, jer je za to za njih zezanje i zabava. Bilo je čak i osoba koje pismeno podnesu neke prijave, poput toga da im svemirci lete oko kuće i slično", kaže Emkić.

Nije samo u Brčkom tako. I u drugim bh. gradovima se dešavalo da građani zovu i prijavljuju potpuno besmislene stvari ili ono što nije u nadležnosti policije.