BiH
0

Brčko distrikt: Pravo na dječiji dodatak izgubilo više od 500 učenika i studenata

SRNA
Brčko
Brčko
Pravo na dječiji dodatak u Brčko distriktu, koji je zaključno sa augustom primalo ukupno 8.650 lica, u septembru i oktobru je izgubilo njih 550, potvrdila je danas šef Pododjeljenja za socijalnu zaštitu u Vladi distrikta Nataša Stevanović.

Stevanovićeva je objasnila da je gubitak prava na ovu prinadležnost uslijedio nakon revizije školskih potvrda o redovnom školovanju, odnosno o redovnom studiranju.

"Revizijom školskih potvrda koju smo proveli u augustu pravo na dječiji dodatak izgubilo je oko 400 učenika pošto nisu nastavili sa redovnim školovanjem, a već krajem oktobra kada je aktuelno donošenje potvrda sa visokoškolskih ustanova ovo pravo je izgubilo 150 studenata starosti do 26 godina, pošto su prekinuli redovno studiranje", navela je Stevanović.

Ona je objasnila da mjesečni iznos dječijeg dodatka u distriktu iznosi 10 posto od prosječne mjesečne plate u Brčko distriktu.

Prema njenim riječima, pravo na uvećeni dodatak, koji iznosi 10 procenata prosječne plate plus još jedna njegova polovina, imaju djeca sa posebnim potrebama, djeca roditelja sa invaliditetom, djeca samohranih roditelja i djeca bez oba roditelja.

"Kada je riječ o kategorisanoj djeci uvećani dodatak prima njih 392, zatim 503 djece roditelja sa invaliditetom, 786 djece samohranih roditelja, te 32 djece bez oba roditelja", precizirala je Stevanović.

Brčko distrikt za dodatak na djecu godišnje izdvaja blizu 10 miliona KM.