BiH
0

Brčko Distrikt obilježio četvrtu godinu postojanja

NINA
Danas je Brčko Distrikt obilježio četvrtu godišnjicu postojanja.

Povodom obilježavanja četvrte godišnjice Brčko Distrikta u zgradi Vlade gradonačelnik Brano Damjanac i supervizorica za Brčko Susan Johnson u ponedjeljak su se susreli sa ženama Brčko Distrikta BiH, koje su zamolile gradonačelnika i supervizoricu da ih podrže u nastojanju da se porodiljska odsutnost produži na području Distrikta.

Brčanski gradonačelnik i supervizorica za Brčko održali su prijem za međunarodne predstavnike. Supervizorica za Brčko Susan Johnson kazala je kako je na prijemu bilo najmanje 40 diplomata, veleposlanika i predstavnika međunarodne zajednice.

Među veleposlanicima su bili hrvatski veleposlanik Josip Vrbošić, američki Cliford Bond, kao i Donald Hays, prvi zamjenik visokog predstavnika za BiH Paddyja Ashdowna. U brčanskoj Luci, nakon razgovora s vodstvom toga kolektiva, supervizorica Johnson i brčanski gradonačelnik Branko Damjanac govorili su o dostignućima Distrikta.

Supervizorica Johnson je kazala kako je vrijeme da stanovnici Brčko Distrikta BiH na izborima izaberu novu vlast. Uz to ona je poručila da je vrijeme fokusiranja vlasti na ekonomska i politička pitanja, odnosno da je vrijeme većeg sudjelovanja Distrikta u cjelokupnoj ekonomsko-političkoj situaciji države BiH. U tom kontekstu Brčko Distrikt BiH će raditi na boljoj saradnji s entitetima i državom BiH.

Na upit jesu li entiteti bili na Dan Distrikta u Brčkom, Johnson je kazala kako ima podatke da su predstavnici RS-a u zadnji tren otkazali dolazak zbog drugih obveza, dok su predstavnici Federacije BiH i države BiH bili nazočni.