BiH
0

Brčko: Deminirano 40 posto više površina

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na području distrikta Brčko u ovoj godini deminirano je 40 posto više površina u odnosu na predviđeni akcioni plan, kaže koordinator za deminiranje u Vladi Brčko distrikta Zdravko Đurić.

Prema njegovim riječima, u 2011. godini Vlada Brčko distrikta je iz budžeta za potrebe deminiranja izdvojila oko 1,5 milion maraka.

"Akcioni plan deminiranja distrikta na godišnjem nivou iznosi oko 1,5 miliona metara kvadratnih, a do današnjeg dana deminirano je ukupno 2,6 miliona metara kvadratnih površina, što je za oko 40 posto više u odnosu na plan", rekao je Đurić.

On je naveo da su su u toku zadnji ovogodišnji radovi deminiranja u mjesnim zajednicama Grbavica, Donji Rahić, Gorice i Vukšić.

Ove godine na deminiranju terena u distriktu su bili angažovani Norveška narodna pomoć (NPA), Oružane snage BiH, njemačka Vlada koja je pomogla kroz projekt "Demira" iz Orašja i Udruženje za eliminaciju mina (UEM) iz Sarajeva.

"U nacrtu budžeta za narednu godinu planirano je obezbjediti oko 1,4 miliona maraka za deminiranje oko 1,4 miliona metara kvadratnih", istakao je Đurić.

Među prioritetima deminiranja na području distrikta u 2012. godini su lokaliteti Gorice, Boderište, Grbavica, Vukšić i Omerbegovača.