Marš mira - putem smrti do slobode
9

Brčaci biciklima idu u Srebrenicu

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Grupa građana Brčko distrikta odlučila je da ove godine, pored učešća na Maršu mira "Putem smrti do slobode", na još jedan poseban način da doprinos obilježavanju 17. godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici.

Učinit će to vožnjom biciklima od Brčkog preko Bijeljine, Janje, Zvornika i drugih mjesta u kojima su Bošnjaci takođe preživjeli torture, mučenja, ubistva, progone, a krajnja destinacija je Srebrenica, odnosno Potočari gdje će 11. jula prisustvovati komemoraciji i kolektivnoj dženazi ubijenih Srebreničana.

Marš mira - putem smrti do slobode, protestni je pohod otvorenog karaktera, sa međunarodnim učešćem, koji se odvija mapiranom trasom sličnoj onoj kojom su 1995. godine Bošnjaci iz "sigurnosne zone" Srebrenica pokušali da, nakon njenog pada u ruke Vojske Republike Srpske, dopru do slobodne teritorije pod kontrolom 2. korpusa Armije RBiH.

Održava se već nekoliko godina, a u ovoj manifestaciji redovno učestvuju i građani Brčko distrikta koji i na taj način žele izraziti svoju solidarnost sa Srebreničanima koji su preživjeli ratne strahote.

Stotinjak Brčaka će i ove godine učestvovati u maršu mira, a druga grupa ići će u Srebrenicu biciklima.

Pozivani su svi zainteresovani građani Brčko distrikta da se pridruže kako bi pokazali humanost i spremnost za iskazivanje solidarnosti sa ljudima koji su preživjeli genocid, a oni koji žele voziti bicikl od Brčkog do Srebrenice, mogu se javiti na broj 062 979 979 ili [email protected].