BiH
0

Bratunac: Ekshumirani posmrtni ostaci devet Bošnjaka

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Po nalogu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, danas je na lokacijama Ade kod Bratunca i u krugu bivše fabrike akumulatora u Potočarima kod Srebrenice, započelo istraživanje masovnih grobnica i ekshumacija posmrtnih ostataka.

Na Adama je do podne otkriveno nekoliko kompletnih tijela. Sadik Selimović iz Instituta za nestale rekao je da je prije četiri mjeseca urađeno probno istraživanje, a danas je obavljena i ekshumacija.

  • Potvrđeno je da se radi o Bošnjacima iz Bratunca koji su ubijeni u ovom gradu maja 1992. godine. Sahranjeni su na ovoj lokaciji gdje je vršena eksploatacija šljunka i gdje je bilo više udubljenja u koja su bacana tijela ubijenih Bošnjaka. Svako tijelo je bilo u crnoj foliji koje je koristila JNA. Ne znamo do kada ćemo raditi na ovoj lokaciji jer imamo podataka da ima više masovnih grobnica, izjavio je Selimović.

Hiba Ramić iz Fondacije „Veljaci - Bratunac“ kaže da je do sada ekshumirano oko 300 bratunačkih Bošnjaka, a još toliko se vodi kao nestali. Upućuje apel na svoje sugrađane da, ukoliko znaju, otkriju lokacije preostalih masovnih grobnica.

Istovremeno, u krugu bivše Fabrike akumulatora u Potočarima kod Srebrenice, počeli su radovi na lociranju masovne grobnice u kojoj su sahranjeni Bošnjaci, ubijeni 11. jula u Potočarima.

Na ovoj lokakciji rađeno je i prije dvije godine i nije bilo rezultata. Članovi Udruženja preživjelih žrtava genocida ukazuju da imaju tri različita izvještaja i da se sada radi na pogrešnom mjestu. Masovne grobnice se, po njihovom saznanju nalaze nekih 200 metara dalje od lokacije na kojoj se danas radi.

  • Ovom masovnom grobnicom neko smišljeno manipuliše. Imamo izvještaj ministrastva i vlade Kraljevine Holandije, kao i vojnika i sve su različite lokacije. Sada se radi u krugu bivše fabrike, a tu uopšte nema grobnice. Evo ovdje, nekih 200 metara udaljeno, je lokacija grobnice i ovdje treba vršiti istraživanje, izjavio je Nedžad Handžić iz Udruženja preživjelih žrtava genocida.

Prije dvije godine u krugu Fabrike akumulatora vršeno je istraživanje, uz prisustvo bivših holandskih vojnika, ali nije bilo rezultata. Iz srebreničkog Udruženja zahtijevaju da se radovi na lociranju masovne grobnice započnu na lokaciji koja je potvrđena od resornog ministarstva vlade Kraljevine Holandije.