Razgovori između zemalja
0

Bratimljenje Sarajeva i Lisabona

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima Slobodanom Neškovićem i Nenadom Markovićem danas su razgovarali s ambasadorom Portugala u BiH Antoniom Botelhom de Sousaom o dosadašnjoj saradnji dviju prijateljskih zemalja, te o uspostavljanju snažnijih odnosa između Sarajeva i Lisabona.

Čestitajući novoj gradskoj administraciji na izboru, ambasador Sousa iskazao je spremnost za intenziviranjem saradnje kroz realizaciju zajedničkih projekata, poput bratimljenja gradova, razmjene studenata i slično.

Ambasador je izrazio uvjerenje da će čelnici Grada Sarajeva imati priliku da posjete gradonačelnika Lisabona, kako bi dogovorili i druge oblike saradnje između bh. i portugalske prijestolnice.

Gradonačelnik Behmen se zahvalio ambasadoru na interesu za Sarajevo i BiH, te kazao: "Prvi put od Dejtonskog sporazuma Gradom Sarajevom upravljaju građanske političke opcije. Želimo inovativno djelovati i pokazati da je Sarajevo ono pravo Sarajevo, a za šta smo dobili apsolutnu podršku naših birača".

Gradonačelnik je, također, ukazao na punu otvorenost Sarajeva za saradnju, te potvrdio da će "nova gradska administracija kandidirati projekte u cilju zbližavanja naših građana i gradova", saopćeno je iz Pres-službe Grada Sarajeva.