BiH
3

Bratić: Napad na povratnika u Kotor Varoši udar na sigurnost i suživot

FENA
Senad Bratić
Senad Bratić
Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić (Koalicija „Domovina“) pozvao je danas da se što prije otkriju počinioci napada na Nerku Hanifića (40), povratnika u Vrbanjce kod Kotor Varoši.

Hanifića su jučer napale tri nepoznate maskirane osobe, pretukli ga te oštrim predmetom na stomaku urezali znak "četiri S" (ćirilična slova "s").

"To je udar na sigurnost i suživot, te demokratske vrijednosti", rekao je Bratić i podsjetio i na nedavni napad na vjernike u Doboju u vrijeme iftara, te zatim kamenovanje vjernika za vrijeme iftara u Prijedoru.

On je dodao da se sve ovo dešava i nakon dženaze u Potočarima te napada na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.

Bratić smatra da stoga krajnje ozbiljno treba pristupiti i raspravi o radu Suda i Tužilaštva BiH te najavljenom referendumu u RS-u o tim državnim pravosudnim institucijama.

On je u obraćanju parlamentu RS-a, koji razmatra odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvi BiH, potvrdio da Klub poslanika Koalicije "Domovina“ neće prisustvovati glasanju o odluci o referendumu, jer smatra da to nije ni trebalo da bude predmet skupštinske rasprave, a koja treba da se vrati u okvire svoje nadležnosti.

"Mislim da je pozadina ovih aktivnosti pritisak da se pokrene strukturalni dijalog, koji je počet o pitanju Suda i Tužilaštva BiH", rekao je Bratić, ističući da je za to postojao i drugi način, ne dovodeći u pitanje odluke visokih predstavnika u BiH.

"Bojim se da se u ovom političkom ambijentu narušava mir, kako ovdje tako i šire", ukazao je Bratić u obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS-a i podsjetio i na upozorenje amasadora zemalja Vijeća za implementaciju mira u BiH povodom skupštinske rasprave o referendumu u RS-u.

Naveo da je u protekla dva dana bilo riječi o ratnim zločinima, te da su žrtve uvijek žrtve, a fakti o ratnim zločinima uvijek navedeni i u presudma, pa i u slučaju genocida u Srebrenici.

Tek kada se, kako je naveo, prihvati istina može se graditi bolja budućnost na ovim prostorima.

Ukazao da nema bošnjačke, srpske ili neke druge historije na ovim prostorima i da su sve žrtve jednake, bez obzira na to koje su nacionalnosti.

Ovo dvodnevno skupštinsko zasjedanje je obilježilo mnogo replika i prečesto odstupanje od teme sjednice.

Nije manjkalo međusobnih optužbi, ni uvreda na ličnoj osnovi, etiketiranja, pa i neprimjerenih riječi parlamentarnom domu.

Skupštinska rasprava još traje.