Ustavni sud FBiH
0

'Brankovićeva ostavka ne znači pad cijele Vlade'

FENA
Ostavka federalnog premijera Nedžada Brankovića ne znači da je pala cijela Vlada FBiH, saznaje danas Fena iz Ustavnog suda Federacije BiH.

Ustav FBiH predviđa da zamjenici premijera obavljaju tu dužnost kada premijer nije u mogućnosti da je obavlja ili kada je mjesto premijera ostalo upražnjeno.

  • Ovo jasno ukazuje da mjesto premijera može biti upražnjeno, a da Vlada nastavi funkcionirati, rečeno je Feni.

Feni je pojašnjeno da to znači da su zamjenici premijera, Vjekoslav Bevanda i Gavrilo Grahovac, sada ustvari v. d. premijera.

Nema nikakvih prepreka da Vlada FBiH može nastaviti raditi u punom kapacitetu i donositi odluke, a takvo stanje može čak potrajati do narednih izbora.

Drugo ključno pitanje je kako se bira novi premijer.

Prema Ustavu FBiH, predsjednik FBiH, uz saglasnost oba potpredsjednika, imenuje Vladu FBiH nakon konsultacija s premijerom ili kandidatom za premijera.

To znači da Ustav FBiH predviđa dvije mogućnosti, kada neko od ministara podnese ostavku ili kada se imenuje nova Vlada.

  • Premda nije jasno definirana situacija kada sam premijer podnese ostavku, može se logično zaključiti da se ne može očekivati da kandidat vrši funkciju premijera na najbolji način ako nije konsultiran o sastavu Vlade. Predsjednik FBiH imenuje Vladu, a ne premijera. Da li će Vlada biti u istom ili drugačijem sastavu, to je stvar parlamentarne većine, ali se može izvući zaključak da se imenuje čitava Vlada, rečeno je Feni iz Ustavnog suda FBiH.