Neopoziva ostavka predana
0

Branković želi odmah na godišnji odmor

Sarajevo-x.com
Nedžad Branković (Foto: Sarajevo-x.com)
Nedžad Branković (Foto: Sarajevo-x.com)
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Branković uputio je danas pisma predsjednici Federacije Bosne i Hercegovine Borjani Krišto, potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine Spomenki Mičić i potpredsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine Mirsadu Kebi, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

U pismu ostavke stoji: "U prilogu ovog dopisa, želim da Vam dostavim moju neopozivu ostavku na mjesto premijera Federacije BiH, s molbom da, u skladu sa predviđenom procedurom, u što kraćem roku, realizirate moje razrješenje i ostale aktivnosti koje su predviđene za imenovanje novog premijera Federacije BiH.

Odluku sam donio nakon završenog Petog kongresa SDA, gdje izraz volje većine u Kongresu prihvatam kao podršku zahtjevu Predsjednika SDA, gosp. Sulejmana Tihića, da podnesem ostavku na funkciju premijera Federacije BiH.

Također, želim da zamolim da do realizacije ovog zahtjeva date mišljenje na ime kojeg zamjenika premijera Federacije BiH ću prenijeti ovlaštenja, radi normalnog funkcioniranja Vlade Federacije BiH, jer bih sa današnjim danom počeo sa korištenjem godišnjeg odmora do okončanja procedure moga razrješenja.

Branković je izrazio spremnost da novom premijeru bude na raspolaganju u vrijeme primopredaje dužnosti i prezentiranja aktivnosti, te poželio uspjeh u radu i zahvalio se na podršci.

U prilogu dopisa premijera Brankovića upućenog predsjednici Krišto, potpredsjednici Mičić i potpredsjedniku Kebi, navodi se: ”U skladu sa odredbama člana B.2.3.5. (1) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i člana 6.a) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94,8/95,58/02,19/03,2/06 i 8/06), a zbog ocjene da nisam u mogućnosti preuzeti odgovornost za dalji rad Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, bez odgovarajuće političke podrške organa koji su me kandidirali na mjesto premijera Federacije Bosne i Hercegovine, podnosim neopozivu ostavku na dužnost premijera Federacije Bosne i Hercegovine."