BiH
0

Branković: Vlada poziva "Klas" da odustane od najavljenog poskupljenja hljeba

FENA
Vlada Federacije BiH pozvala je danas ponovno kompaniju "Klas" da odustane od najavljenog poskupljenja hljeba, izjavio je danas tokom sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta premijer FBiH Nedžad Branković.

Vlada je ujedno odlučila da ponovo pozove "Klas" da sjedne za "isti sto" za kojim sjede i ostali predstavnici pekarske industrije kako bi se, prema Brankovićevim riječima, u partnerskim razgovorima došlo do realnih parametara za utvrđivanje nivoa povećanja cijene osnovnog hljeba, i to kao rezultat povećanja cijena inputa za proizvodnju, a ne projekcija 'koliko kojoj kompaniji treba novca'.

"Poskupljenja ne moraju biti ovolika. Žao mi je što je "Klas" jednostrano istupio iz našeg dogovora", rekao je Branković u obraćanju poslanicima Federalnog parlamenta, dodavši da Vlada ima instrumente za upravljanje cijenama hljeba u narednim mjesecima ili do naredne žetve.

Povod za ovo premijerovo obraćanje bilo je pitanje poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Damira Mašića koji je danas optužio Vladu FBiH da je slabo reagirala na poskupljenja osnovnih životnih namirnica i upitao da li će neko snositi odgovornost za afere sa uljem i pšenicom?

Maloprodajna cijena polubijelog i narodnog hljeba, težine 400 grama, umjesto 0,70 KM od 11. januara iznosiće 0,90 KM, rečeno je jučer na konferenciji za novinare kompanije "Klas" d.d. Sarajevo.

Generalni direktor "Klasa" Ibrahim Smajlagić obrazložio je da su razlozi za poskupljenje hljeba povećanje cijene pšenice na svjetskom tržištu te značajan porast cijena energenata i drugih inputa od kojih direktno zavise troškovi proizvodnje.

"Osim toga, Vlada FBiH nije ispoštovala dogovor o prodaji 2.000 tona pšenice mjesečno iz robnih rezervi po interventnoj cijeni od 330 KM po toni. Umjesto dogovorenih 8.000 tona, "Klas" je od 28. augusta 2007. godine, kada je postignut dogovor sa Vladom FBiH, iz robnih rezervi kupio samo 2.425 tona pšenice", kazao je Smajlagić.

Prema njegovim riječima, korekcija cijena je jedina mjera koja može regulisati tržište i omogućiti normalno snabdijevanje građana hljebom.