BiH
0

Branković: Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o grbu i zastavi

FENA
Vlada Federacije nema namjeru da bilo kojim potezom prejudicira konačno rješenje obilježja Federacije BiH. Današnjim odlukama preuzeli smo inicijatvu i uputili u Parlament naš prijedlog prijelaznog rješenja dok parlamentarna komisija ne utvrdi konačna obilježja Federacije BiH, izjavio je federalni premijer Nedžad Branković tokom današnjeg susreta s novinarima.

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o grbu i zastavi Federacije BiH i uputila ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Ovim zakonskim aktom je kao privremeno rješenje propisano da se umjesto grba i zastave Federacije BiH koriste obilježja Bosne i Hercegovine opisana u članu 4. Zakona o grbu BiH, odnosno člana 3. Zakona o zastavi BiH.

Tekst Izmjena i dopuna Zakona sačinila je Radna grupa za izradu novih obilježja Federacije BiH, formirana na sjednici Vlade FBiH 5. aprila 2005. godine.

Branković je dodao da su sva ministarstva zadužena da naprave procjene potreba u vezi s procesom zamjene obilježja, a Ministarstvo finansija treba uputiti na Vladu zbirnu informaciju da se utvrdi iz kojih iznosa će se to namiriti.