BiH
0

Branković se sastao sa delegacijom Parlamenta Velike Britanije

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković je, tokom današnjeg susreta sa delegacijom Parlamenta Velike Britanije na čelu sa Johnom Austinom, naglasio značaj reformi u našoj zemlji.
  • Zemlja sa četiri miliona stanovnika koja ima 14 parlamenata i vlada i više od 100 ministara ne može funkcionirati - pojasnio je federalni premijer.

Odgovarajući na pitanja vezana uz budućnost Federacije BiH Branković je istakao da program Vlade, na čijem je čelu, u narednih pet do šest godina treba da osigura jačanje energetskog potencijala, izgradnju infrastrukture i razvoj lokalnih zajednica.

Realizacija planiranih projekata garantira brzi ekonomski rast i zapošljavanje stanovništva. Za to se u narednom periodu planira potrošiti oko 13 milijardi KM . Od tog iznosa se 7,5 do 8 milijardi treba osigurati kroz direktna strana ulaganja, a ostatak će se realizirati privatizacijom jednog broja profitabilnih kompanija.

  • Cilj nam je da broj zaposlenih u Federaciji BiH sa sadašnjih 430.000 naraste do 550.000 što će osigurati održivost vanbudžetskih fondova za socijalne potrebe građana - naglasio je premijer Federacije BiH i izrazio optimizam u pogledu budućnosti naše zemlje.

  • Većina građana ima iste želje, a to su život u miru, uz poštivanje ljudskih prava prema evropskim standardima - objasnio je Branković.