BiH
0

Branković s predstavnicima invalida o ostvarivanju njihovih zakonskih prava

FENA
Vlada FBiH je opredjeljenja da se na partnerskim odnosima sa Savezom invalida i Koordinacionim odborom Saveza civilnih invalida FBiH pronađu najbolja rješenja u ostvarivanju zakonskih prava tih kategorija, naglasio je danas na pres- konferenciji premijer FBiH Nedžad Branković.

"Samo se zajednički može doći do efikasnijeg rada u ovoj oblasti, kako bi korisnici materijalne pomoći prema Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom mogli ovo pravo ostvariti jednako na cijelom području FBiH", naglasio je premijer Branković.

“Zajedničkim radom na zajedničkim sastancima utvrdili smo defekte sistema koji su prepreka da što prije u punom kapacitetu oni koji raspolažu pravom koji je definirao zakon dođu do tog prava. Ti defekti sistema počinju prije svega od jedne referentne baze podataka koja treba da se kompletira i kapaciteta institucija koje treba da provedu sve procedure koje je zakon predvidio”, kazao je premijer Branković zahvalivši Savezu i predstavnicima civilnih invalida na razumijevanju.

“Dogovorili smo da ćemo intenzivnim kontaktima i traženjem boljih rješenja doći do konačnog cilja da tačno znamo o kom se broju ljudi radi i kolika će konačna obaveza koja je zakonom definirana biti u kontinuitetu programiranja obaveza Vlade”, kazao je Branković.

Predsjednik Saveza invalida Federacije BiH Zijad Arapčić je izrazio nadu da će Savez u razgovorima s novom Vladom dobiti odgovor na pitanje šta će biti s dugom iz 2005. godine od 16 miliona KM za implementaciju zakona o neratnim invalidima, kao i da će rebalansom ovogodišnjeg federalnog budžeta, za implementaciju navednog zakona biti povećan planirani iznos od 50 miliona KM.

“U 2005. u budžetu je bilo predviđeno 0 KM za implementaciju ovoga zakona, a danas je u budžetu 50 miliona KM za ovu namjenu. Znamo da to nisu dovoljni iznosi, međutim, tokom sastanka s resornim ministrom predočit ćemo probleme”, kazao je Arapčić.

Federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević je naglasio kako ima nekoliko tehničkih blokada koje trebaju biti otklonjene da bi se krenulo žešćim putem rješavanja ovih problema, a to su prije svega nedefiniran spisak broja, neujednačenost baze podataka.