BiH
0

Branković razgovarao s ruskim zvaničnicima

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković razgovarao je danas s rukovoditeljem Federalne agencije za građevinarstvo i stambeno-komunalnu djelatnost Ruske Federacije Sergejem Kruglikom, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kruglik u Sarajevu boravi radi sudjelovanja u radu prve sjednice Mješovitog povjerenstva za ekonomsku i trgovinsku suradnju Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

Tijekom današnjeg susreta, kojem su nazočili ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodan Puhalac, veleposlanik Ruske Federacije u BiH Konstantin Viktorovič Šuvalov, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo i federalni ministar trgovine Desnica Radivojević, razmatrane su mogućnosti proširenja ekonomske suradnje Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

"Želja nam je da popravimo vanjskotrgovinski bilans sa svim prijateljskim zemljama, tako i s Ruskom Federacijom. Mi za to imamo sposobnosti, jer je naša zemlja iznutra puno stabilnija nego što se o tome stvara slika u svijetu", kazao je premijer Branković.

Glavnina današnjih razgovora odnosila se na pitanja bosanskohercegovačkog dugovanja za isporučeni ruski plin, odnosno klirinška dugovanja Ruske Federacije spram Bosne i Hercegovine. Te probleme, koji opterećuju odnose i predstavljaju kočnicu proširenju ekonomske suradnje, treba riješiti kroz intenzivne pregovore.

Ujedno, rješavanje problema dugovanja treba iskoristiti za dinamiziranje ekonomske suradnje. Bosanskohercegovačka strana zainteresirana je za veći angažman naših kompanija na ruskom tržištu, što bi doprinijelo i ublažavanju vanjskotrgovinskog deficita s Ruskom Federacijom.

No, upozorio je Branković, pri tome se kao problem mogu pojaviti garancije koje bi naša poduzeća trebala imati, s obzirom na veličinu poslova koje bi, eventualno, mogla dobiti u Ruskoj Federaciji.

Danas je istaknuta potreba ekonomske suradnje Bosne i Hercegovine s pojedinim rejonima Ruske Federacije, osobito onima koji su, po ekonomskoj snazi, ujednačeni s našim gospodarstvom. Kako su sugovornici najavili, do kraja godine bi mješovite radne skupine Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije trebale sačiniti radne verzije mogućeg rješenja svih bilateralnih ekonomskih problema.