BiH
0

Branković razgovarao s egipatskim stručnjacima

FENA
Nedžad Branković
Nedžad Branković
Premijer FBiH Nedžad Branković primio je danas u zgradi Vlade FBiH egipatski tim arheologa i geologa te predstavnike Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" koje je predvodio predsjednik Upravnog odbora Semir Osmanagić.

"Svima na svijetu morate i trebate reći da su oni veličanstveni objekti u Visokom piramide, jedinstvene u svijetu i ako neko sumnja u to morate ga ispraviti jer ono u Visokom jesu piramide", prvo je što je prof. dr. Swelim kazao premijeru Brankoviću.

Swelim je objasnio kako istraživanja u Visokom zahtijevaju multidisciplinarni pristup i punu podršku svih nivoa vlasti.

"Ovaj projekt ima dvostruki značaj: naučni i turistički i vi morate pozivati sve ljude da dođu u BiH, da vide ove monumentalne, unikatne građevine te naučnike koji će svojim radom doprinijeti bržem otkrivanju tajni koje su skrivene u Bosanskoj dolini piramida", rekao je Swelim.

Značaj piramida u Visokom za historiju i cijeli svijet istakla je i načelnica Odjeljenja za restauraciju Arheološkog fakulteta Univerziteta u Kairu prof. dr. Mona Fouad.

"Sramota je da se neki ljudi protive ovom projektu koji je neprocjenjivo blago za čitav planet", kazala je Fouad.

Premijer Branković je zahvalio gostima na dolasku i kazao im da su Vlada i naučne institucije u zemlji i inostranstvu prepoznale važnost ovog projekta.

"Ovaj projekt je vratio osmijeh na lice ljudima u Visokom i u BiH i otvorio nove šanse", kazao je Branković.

Sastanku je prisustvovao i ambasador AR Egipat u BiH Ahmed Khattab koji je istakao da će egipatska Vlade nastaviti podržavati projekt istraživanja Bosanske doline piramida.